Actualitzat 31/03/2017 11:10

Les Falles, Patrimoni Immaterial de la Humanitat

VALÈNCIA, 30 nov. (EUROPA PRESS) -

L'onzena Assemblea de la Unesco ha decidit aquest dimecres declarar les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, a la reunió celebrada a la seu de l'ONU a Addis Abeba, la capital d'Etiòpia. La decisió s'ha adoptat a les 12.50 hores pel 11è Comitè Intergovernamental de la Unesco, sense rebre cap objecció en contra.

Així, l'expedient de la festa de les Falles de València --sota la denominació 11.COM 10.b.30-- ha quedat inscrita en aquest organisme oficial de la mateixa manera que ja eren considerats béns culturals universals altres sis elements del patrimoni valencià: la Llotja de València, el Tribunal de les Aigües, el Palmerar i Misteri d'Elx, l'art rupestre de l'arc mediterrani de la Península Ibèrica i les festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí.

Segons consta en el web de la Unesco, "celebrada per saludar l'arribada de la primavera per comunitats de la ciutat i regió de València i per la diàspora valenciana emigrada a l'estranger, aquesta festa tradicional es caracteritza per la construcció i instal·lació d'enormes grups escultòrics (falles) compostos per efígies caricaturesques (ninots), que els artistes i artesans locals creen inspirant-se en successos de l'actualitat política i social".

Alhora, explica que, per "simbolitzar la purificació i renovació primaverals de l'activitat social de les comunitats, les falles s'erigeixen en les places de la ciutat entre el 14 i el 19 de març i se'ls cala foc aquest últim dia, que marca el final de les celebracions".

"Mentre dura la festa desfilen pels carrers bandes de música, el públic menja a l'aire lliure i es llancen nombrosos castells de focs. S'elegeix a una reina de la festa, la Fallera Major, que assumeix la tasca de promoure la festivitat durant un any, encoratjant la població local i els visitants a contribuir a la preparació de les celebracions i participar en ells", descriu.

D'igual manera, s'indica que les pràctiques i els coneixements vinculats a aquest element del patrimoni cultural "es transmeten en les famílies, i en particular dins de les dinasties d'artistes i artesans fabricants de ninots que s'agrupen en gremis constituïts en el si de les comunitats ciutadanes participants".

"Les Falles de València propicien la creativitat col·lectiva i la salvaguarda de les arts i artesanies tradicionals. També constitueixen un motiu d'orgull per a les comunitats i contribueixen a forjar la seva identitat cultural i la seva cohesió social. En el passat, aquesta festa va permetre també que es preservés la llengua valenciana quan es va prohibir el seu ús", afegeix.

PERIPLE DES DE 2011

L'expedient de la candidatura de les Falles que ha rebut en aquesta reunió el vistiplau de la Unesco, va iniciar el seu periple el 2011 quan l'Ajuntament de València va acordar iniciar els tràmits perquè les festes obtinguessin aquesta declaració.

La candidatura es va elaborar conjuntament entre la corporació local i la Generalitat Valenciana i, després, el Govern d'Espanya, a través del Ministeri de Cultura, va decidir proposar les Falles com a candidata espanyola a aquesta distinció.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés