Actualitzat 26/01/2015 12:33

Alumnes de la UPC creen un 'drone' per salvar rinoceronts i elefants de la caça furtiva

Elefante
Foto: MUHAMMAD MAHDI KARIM/WIKIMEDIA COMMONS

La caça furtiva ha crescut un 63% durant els últims deu anys a Àfrica

BARCELONA, 26 Ene. (EUROPA PRESS) -

Un equip de quatre estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha dissenyat i construït un 'drone' per combatre la caça furtiva de rinoceronts i elefants a Àfrica, on la persecució d'aquests mamífers s'ha disparat un 63% en deu anys.

   Els alumnes han dissenyat el 'drone' per a l'organització Wildlife Conservation UAV Challenge i permetrà als parcs nacionals controlar d'una manera molt més efectiva i econòmica aquesta pràctica il·legal, segons ha informat aquest dilluns la UPC en un comunicat.

   El 'drone' desenvolupat és d'ala fixa i incorpora la tecnologia per detectar aquest tipus d'animals des de l'aire i enviar en temps real la informació d'on estan situats.

   El projecte ha estat elegit per l'organització Wildlife Conservation UAV Challenge, amb seu a Sud-àfrica, en el marc d'un concurs internacional per intentar trobar una solució eficaç a la cacera indiscriminada i furtiva d'elefants i rinoceronts.

   Els estudiants han ideat el vehicle no tripulat, batejat com a Ranger Drone, amb la premissa de baix cost perquè es pugui utilitzar als parcs naturals dels diferents països africans.

   Ranger Drone està programat per vigilar les zones de selva o de sabana a partir de la càrrega de coordenades al seu sistema i vola sense cap tipus de comandament a distància.

   El 'drone' incorpora una cambra tèrmica que permet detectar des de l'aire caçadors furtius i l'equip està treballant per incorporar un sistema de detecció de sons.

   Els estudiants han realitzat proves de funcionament del 'drone' sobre una granja d'ovelles a Osca, i han assajat les cambres tèrmiques a diferents espais amb rinoceronts i elefants, com el zoològic de Barcelona.

CREIX LA CAÇA FURTIVA

   El Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF) estima que hi ha entre 470.000 i 690.000 d'aquests mamífers a Àfrica, on la caça furtiva ha crescut un 63% en els últims deu anys.

   Segons un estudi de la Universitat Estatal de Colorado, els caçadors furtius van matar prop de cent mil elefants a Àfrica entre els anys 2010 i 2012, i les zones d'Àfrica central, Tanzània i Moçambic van ser les més afectades.

   Els creixents índexs de mortalitat dels mamífers terrestres més grans del món són conseqüència d'un increment de la demanda d'Ivori als països asiàtics: segons l'estudi, la població d'aquests mamífers està disminuint a un ritme del 2% anual, una mortalitat que supera de llarg la seva capacitat de reproducció.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés