Publicat 07/06/2016 18:27

Alliberen un nou ós bru eslovè a Isil (Lleida)

Liberación del nuevo oso en Isil
GENCAT

L'ós ha de trencar el monopoli reproductor del mascle Pyros i aportar més variabilitat genètica

LLEIDA, 7 juny (EUROPA PRESS) -

L'equip tècnic del projecte Piroslife va alliberar a la tarda d'aquest dilluns al Parc Natural de l'Alt Pirineu, dins del terme municipal d'Isil, un nou ós bru procedent de la Reserva de Caça de Jelen, a Eslovènia, d'entre nou i deu anys i 205 quilos, que ha estat batejat amb el nom de Goiat, una paraula pallaresa que significa noi jove o solter.

Haver-lo anomenat Goiat "respon a l'objectiu" del seu alliberament, "que el noi jove substitueixi el vell mascle", Pyros, ha afirmat el director general de Polítiques Ambientals, Ferran Miralles, segons un comunicat d'aquest dimarts de Territori i Sostenibilitat.

El motiu del seu alliberament és la necessitat d'un mascle reproductor entre la població pirinenca de l'espècie que trenqui el domini reproductor de l'ós Pyros i que aporti més variabilitat genètica.

Pyros, també d'origen eslovè, procedent de la reserva de Medved, a uns 100 quilòmetres de Jelen, va arribar als Pirineu centrals el 1997 i és el pare, l'avi o el besavi de gairebé tots els óssos de la zona, amb els efectes que això pot arribar a tenir en el vigor reproductiu i en la mortalitat dels individus.

Els tècnics calculen que als Pirineus centrals viuen entre 30 i 35 óssos, dels quals set són mascles adults i deu femelles adultes en edat reproductora.

El trasllat de Goiat ha estat monitorat a cada moment per l'equip tècnic, format per nou persones, que han custodiat l'animal des de la seva captura, l'han transportat per carretera fins que l'han alliberat, i que quan el van capturar li van col·locar cròtals a les orelles per facilitar la seva identificació en llibertat.

GPS PER CONÈIXER DESPLAÇAMENTS I COSTUMS

També li han instal·lat emissors convencionals a les orelles, a més d'un collaret emissor GPS que permetrà ubicar-lo en cada moment i obtenir informació sobre els seus desplaçaments, hàbits i comportaments, i li han pres mostres de sang i de pèl que analitzaran genèticament, així com la seva salut.

El director tècnic del projecte Piroslife, Santi Palazón, ha explicat que les mostres serviran "per comprovar que l'animal està bé i per estudiar la seva genètica, que servirà després per detectar la seva reproducció".

Palazón també ha concretat que "han fet falta sis intents de captura" a la reserva eslovena abans de trobar l'exemplar que es buscava.

Ha explicat que l'animal va ser capturat aquest diumenge entre les 20 i les 21 hores i que l'equip va sortir d'Eslovènia a les 02.30 hores de la matinada d'aquest dilluns i va arribar al Pirineu català a les 20.30 d'aquest dilluns.

Quan s'esgotin les bateries dels emissors, l'ós es localitzarà mitjançant el seguiment convencional, que consisteix a la recerca i detecció passiva de rastres deixats per l'animal en els seus desplaçaments habituals, com excrements, empremtes, pèls i altres indicis, a més del trampeig fotogràfic.

En l'alliberament han assistit alguns dels alcaldes i presidents dels ens locals del Pallars, una decisió que segons el director del Parc, Marc Garriga, respon que el procés s'ha fet de manera consensuada amb el territori, per la qual cosa els seus representants "han pogut gaudir del moment de l'alliberament des de dins els cotxes, per motius de seguretat".

El programa PirosLife de la Unió Europea té una partida de 2,5 milions d'euros, que el Govern català vol destinar a compatibilitzar la presència del plantígrad amb la ramaderia i la promoció turística del Pirineu comptant amb el mateix territori.

En aquest sentit, Miralles ha explicat que aquest estiu estarà a punt una pòlissa mitjançant la qual serà la Generalitat qui assegurarà el bestiar per danys d'ós, llop o voltor, en comptes dels ramaders, de manera que en el cas que es produeixi el pagament es podrà fer en cinc dies", un termini molt més ràpid que l'actual.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés