Actualitzat 28/06/2017 19:02

Alerten que tota la població catalana va respirar aire contaminat el 2016

Contaminació, fum, fàbrica, factoria
JEFF PEISCHL / NOAA CIRES

BARCELONA, 28 juny (EUROPA PRESS) -

Tota la població catalana va respirar aire contaminat durant 2016, segons ha advertit l'Informe anual de Qualitat de l'Aire d'Ecologistes en Acció, que sosté que el conjunt del territori va suportar una contaminació que malmet boscos i cultius.

Han atribuït aquesta situació al repunt del trànsit, el frau del dièsel, les emissions dels grans ports catalans i els complexos industrials, així com l'aposta per les energies brutes en detriment de les renovables.

A parer seu, el canvi climàtic amb l'afectació en el règim de pluges i l'augment de temperatures, s'ha convertit en un factor de més que agreuja de forma important aquest problema.

L'informe elaborat per Ecologistes en Acció analitza les dades recollides a 700 estacions oficials de mesurament instal·lades per tot l'Estat, entre aquestes 119 situades a Catalunya.

Segons el document, durant l'any passat es va produir una reducció general dels nivells de contaminació de partícules en suspensió (PM10 i PM2,5), diòxid de nitrogen (NO2), ozó troposfèric (O3) i diòxid de sofre (SOTA2), recuperant aparentment la tendència decreixent iniciada el 2008 amb la crisi econòmica.

L'Informe pren com a referència els valors màxims de contaminació recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'objectiu a llarg termini per protegir la vegetació establert per la Unió Europea.

Si es prenen els estàndards de la normativa, més laxos que les recomanacions de l'OMS, la població que va respirar aire contaminat per sobre dels límits legals seria de 4,5 milions d'habitants a l'Àrea de Barcelona, el Vallès - Baix Llobregat, la Plana de Vic, l'Alt Llobregat i el Prepirineu.

TRES CINQUENES PARTS DEL TERRITORI

D'altra banda, la superfície exposada a nivells de contaminació que excedeixen els legalment permesos per protegir els cultius agrícoles i els ecosistemes naturals va aconseguir 18.500 quilòmetres quadrats, tres cinquenes parts del territori català.

El diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules (PM10 i PM2,5) en l'aire van afectar la major part de la població de Catalunya, amb especial incidència a l'àrea metropolitana de Barcelona.

EXTENSIÓ DE LA CONTAMINACIÓ

La contaminació generada des de l'àrea metropolitana de Barcelona, especialment del trànsit i del port, així com del complex petroquímic del Camp de Tarragona s'estén pel territori afectant zones més allunyades i rurals en la forma d'ozó troposfèric, segons l'Informe.

A la llum del document, l'ozó és el contaminant que presenta una extensió més gran i l'afecció a la població, amb uns nivells que es mantenen estacionaris o fins i tot a l'alça, a causa de l'augment de les temperatures mitjanes i de les situacions meteorològiques extremes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés