Publicat 26/02/2016 12:51

Alerten del perill de salinització de l'aigua si no es planifiquen accions preventives

BARCELONA, 26 febr. (EUROPA PRESS) -

Un article coordinat per l'investigador de la Universitat de Vic (UVic-UCC) i de la Universitat de Barcelona (UB) Miguel Cañedo Argüelles alerta dels perills de la salinització de l'aigua per a la salut humana i els ecosistemes d'aigua dolça per la falta de polítiques públiques que la frenin.

Els autors posen de manifest en l'article, publicat a 'Science', que activitats humanes com l'agricultura o l'extracció de recursos --carbó, minerals, gas-- estan augmentant la salinitat de l'aigua i provocant efectes adversos per a la salut humana i el funcionament dels ecosistemes, han informat les dues universitats en un comunicat.

La salinització pot tenir costos econòmics molt elevats, conseqüència tant a la pèrdua de serveis ecosistèmics com als costos directes relacionats amb el tractament de l'aigua per al consum humà.

El treball també alerta que, en la gran majoria dels casos, les accions preventives s'enfoquen únicament cap als usos humans de l'aigua, i ignoren la protecció de la biodiversitat dels ecosistemes aquàtics, i que en aquest sentit Austràlia i els Estats Units han fet avenços per regular el nivell de salinització.

L'investigador Miguel Cañedo-Argüelles ha afirmat que el nivell de protecció és insuficient, ja que "en la majoria dels casos es parla de recomanacions que estan basades en la quantitat total de sals, sense tenir en compte la composició iònica de l'aigua".

En aquest sentit, s'ha demostrat que diferents ions tenen diferent toxicitat, i per això, els científics que signen l'article reclamen una legislació específica per regular els límits de concentració de cada ió als rius i llacs.

RECLAMEN MESURES

L'article reclama solucions i polítiques preventives globals sorgides del consens científic, que han de tenir en compte els efectes socials, econòmics i mediambientals per protegir els ecosistemes aquàtics de la salinització i garantir l'accés de generacions futures als béns i serveis que proporcionen.

Els investigadors apunten que aquesta situació empitjorarà amb el canvi climàtic, ja que augmentarà l'evaporació de l'aigua, cosa que disminuirà la capacitat dels rius i llacs per diluir les sals, i l'aigua salada entrarà en els actuals espais costaners d'aigua dolça.

Proposen que es donin incentius a totes aquelles bones pràctiques i usos de tecnologies que disminueixin les càrregues salines, com la creació de nous cultius que facilitin un ús racional de l'aigua i pactar permisos i controls a les empreses responsables dels abocaments salins per descarregar els seus residus en períodes determinats i en concentracions determinades.

L'article admet que els grans desastres ecològics causats per la salinització, encara que són pocs, han significat pèrdues de diversitat enormes, com els casos de la mar d'Aral o la impossibilitat de tenir aigua dolça per a la població del delta del Ganges a Bangla Desh.

Els investigadors consideren que encara hi ha temps de prevenir desastres més grans d'aquest tipus si es posen en marxa accions preventives i de gestió adequades, i han alertat que els països del sud d'Europa seran els que més patiran aquesta situació si no es prenen mesures.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés