Publicat 09/06/2016 13:34

Alerten de la falta d'inversió per atendre problemes de salut mental en menors

Niños En Colonias
FUNDACIÓ PERE TARRÉS

Elaboren un informe davant de "la preocupació creixent" per l'augment de casos

BARCELONA, 9 juny (EUROPA PRESS) -

Un informe elaborat per la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) i la Fundació Pere Tarrés alerta de la falta de coordinació i inversió en els serveis d'atenció de nens i joves amb problemes de salut mental a Catalunya.

L'estudi 'Informe atenció a la salut mental infantil i adolescent a Catalunya 2016', en què han participat més de 40 experts, ha estat presentat aquest dijous en una roda de premsa per les seves autores Rosa Coscolla i Marta Poll.

L'informe, que ha consultat més de 150 fonts, s'ha impulsat davant de la "preocupació creixent" de les entitats per l'augment de malaltia mental en nens i adolescents, ha explicat el president d'SMC, Israel Moliner.

Segons el document, la intervenció està "molt fragmentada" amb mirades i plans de treball parcials; existeixen pocs espais per a la coordinació interprofessional; hi ha un coneixement insuficient del conjunt de recursos, el seu funcionament i distribució, i un dèficit formatiu i competencial.

Marta Poll ha remarcat que aquesta situació causa una "discontinuïtat assistencial i una resposta dilatada i no sempre adequada", fet que es podria millorar amb un treball més integral dels serveis: plans de treball i objectius conjunts, eines compartides i espais estructurats.

També ajudaria el desenvolupament de programes formatius compartits; incorporar la coordinació amb recursos comunitaris d'educació a l'oci i de suport als nens i adolescents, espais de criança i associacions de mares i pares d'alumnes (Ampa), i millorar la transició cap als recursos per a adults.

FALTA D'INVERSIÓ EN DETECCIÓ

Destaca la falta d'inversió planificada en prevenció, ja que es destinen més esforços al tractament clínic que a la detecció precoç dels símptomes: "Si fem accions des de la base estarem invertint en la reducció del 10%-20% de població amb problemes de salut mental", segons Coscolla.

Ha avisat que un 3,8% dels menors d'entre 4 i 14 anys té risc de patir un problema de salut mental, i el 7,1% va al psicòleg, percentatge que ha augmentat un 5% els últims anys, segons dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (Esca).

A més, els Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) van atendre el 2014 62.000 menors de 18 anys, un 28% més que cinc anys enrere, fet que suposa un augment de 14.000 nens atesos, i els centres d'atenció precoç de zero a sis anys estan "absolutament saturats".

Segons Moliner, aquest augment es deu a una major capacitat de diagnòstic i derivacions als CSMIJ, però també a les dificultats socioeconòmiques de les famílies i a altres situacions de risc, com per exemple la separació dels pares.

"La pobresa i l'exclusió social accentuen la dificultat a l'accés i també fa incrementar els problemes de salut mental", ha deplorat Coscolla, que també ha apuntat que el lloc de residència pot generar desigualtats.

DEMANEN MÉS RECURSOS

Moliner ha indicat que des de la Conselleria de Salut es destina menys d'un 4% a aquest àmbit --sense comptar la despesa farmacèutica--: "Si poguéssim arribar al 5% es notaria molt", i ha afegit que serveis socials inverteix un 6% del seu pressupost.

Respecte al pla integral impulsat des de la Generalitat el juliol del 2014, ha dit que les entitats seran "molt exigents perquè es doti de recursos i tiri endavant", tot i que opinen que és molt ambiciós i un bon instrument, ha afegit Marta Poll.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés