Publicat 19/02/2016 19:32

Ajuntament i Generalitat acorden "avaluar" les derivacions de pacients a Barcelona

El conseller de Salud, Toni Comín
PARLAMENT DE CATALUNYA

Busquen reforçar el "caràcter públic" de l'atenció sanitària a la ciutat

BARCELONA, 19 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona i la Conselleria de Salut de la Generalitat han acordat aquest divendres "avaluar" l'ús de recursos assistencials i les derivacions de pacients a centres privats amb ànim de lucre a Barcelona, en el marc de l'anunci del conseller Toni Comín de revisar l'activitat hospitalària privada amb ànim de lucre al Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (Siscat), ha informat el departament en un comunicat.

A una reunió aquest divendres, la comissionada de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, i el conseller Toni Comín han coincidit a poder "avaluar, treballar i decidir amb un calendari definit i amb urgència" un conjunt de mesures en relació amb el Consorci Sanitari de Barcelona, format per l'Ajuntament de Barcelona --en un 40%-- i la Generalitat --60%--, entre les quals hi ha les derivacions.

Dels tres centres privats amb ànim de lucre que formen part del Siscat, l'Hospital Sagrat Cor és l'únic que es troba a Barcelona, i la resta --la Clínica del Vallès i l'Hospital General de Catalunya-- seran expulsats del Siscat --en què conviuen pública i concertada, la gran majoria sense ànim de lucre-- al Consell de Direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut) del 22 de febrer.

En comissió parlamentària l'11 de febrer, Toni Comín va avançar que el cas de l'Hospital Sagrat Cor --gestionat per IDC, igual que els altres dos-- "s'ha d'estudiar amb molta prudència i responsabilitat" per trobar el mecanisme adequat, ja que fa activitat ordinària i no de caràcter complementari com la Clínica del Vallès i l'Hospital General.

ALTRES MESURES ACORDADES

Ajuntament i Generalitat també han acordat redefinir l'actual model de serveis sanitaris de Barcelona en aspectes com la col·laboració público-privada, el reforç de les línies d'assistència primària i la integració amb serveis socials, a més de treballar sobre propostes concretes per "reforçar el caràcter públic de l'atenció integral i integrada a les persones".

Una tercera mesura que han consensuat en aquest àmbit és "avançar en la promoció i coordinació" de les intervencions de salut comunitària que facin els serveis de salut pública municipals i els centres d'atenció primària (CAP), especialment als barris prioritaris.

PLA D'EQUIPAMENTS

Les dues institucions també treballen en l'elaboració d'un Pla d'Equipaments 2016-2023, que esperen tenir acabat el juny i que posarà l'accent als barris amb pitjors indicadors socioeconòmics i de salut identificats per l'Ajuntament en l'últim informe de salut de la ciutat.

Aquesta actuació coincideix amb el compromís de Comín de tenir presents les situacions socioeconòmiques dels barris en els criteris de reobertura d'ambulatoris, les ràtios de la població assignada i el reforç de personal dels centres sanitaris.

TARGETA SANITÀRIA A L'EMPADRONAR-SE

Tarafa ha demanat a Comín que el departament lliuri la targeta sanitària "just en el moment que s'obtingui l'empadronament", i el consistori s'ha compromès a agilitar els processos d'empadronament de les famílies.

També han acordat elaborar el Pla de Salut per a la ciutat de Barcelona, en el marc del Pla de Salut de Catalunya 2016-2020, i desplegar de manera conjunta mesures que evitin "qualsevol cobrament a persones sense targeta i sense recursos per utilitzar els serveis prestats a urgències mèdiques".

La Generalitat i l'Ajuntament activaran durant les pròximes setmanes una taula de treball per abordar una atenció integrada que ajudi a afrontar les demandes sorgides de la cronicitat, com a resultat dels canvis demogràfics experimentats en la societat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés