Actualitzat 22/09/2016 13:09

Agnes Gund (presidenta emèrita Moma): "M'encanta el MNAC i el meu museu favorit és el Prado"

Agnes Gund delante de una reproducción de Sol LeWitt
EUROPA PRESS

Reivindica el paper de la dona en la història de l'art i els museus i advoca per no construir més

BARCELONA, 22 set. (EUROPA PRESS) -

La presidenta emèrita del Moma Agnes Gund ha alabat aquest dijous els museus barcelonins i el programa didàctic del CaixaFòrum, i ha assegurat: "M'encanta el MNAC i el meu museu favorit és el del Prado".

En una trobada amb els mitjans abans d'impartir a la tarda al CaixaFòrum la conferència 'Plaers i aventures de col·leccionar i donar art', la filantropa i col·leccionista ha celebrat el relat del romànic català del museu nacional català, del qual ha elogiat tots els frescos conservats.

Gund ha reivindicat el paper de la dona artista en la història de l'art i en la direcció de museus, i ha lamentat que aquest col·lectiu ha estat molt "maltractat" per la premsa i els col·leccionistes.

Malgrat admetre que la situació ha millorat molt, ha recordat que l'artista Louise Bourgeois va tardar més de 40 anys de carrera artística a aconseguir reconeixement, i malgrat això ha estat acusada de "sexi i difícil" per la seva obra, que no es va arribar a pagar com la d'homes artistes.

"M'encanten els vostres museus", ha dit Gund, qui ha visitat la capital catalana en tres ocasions, i ha explicat que en el seu quart té un mirall de l'arquitecte modernista català Antoni Gaudí comprat fa més de 20 anys a un marxant especialitzat.

"És el mirall on em miro cada matí", ha dit la col·leccionista, que té en el seu haver unes 2.000 obres d'art, de les quals figuren peces de Joan Miró, Mark Rothko, Sol Lewitt, Jasper Johns, Gerhard Richter, Louise Bourgeois, Eva Hesse, Roy Lichtenstein i Arshile Gorky, entre d'altres.

A més de col·leccionista, Gund s'implica en el coneixement i tracte dels artistes, amb molts dels quals ha mantingut o manté amistat, com és el cas de Jasper Johns, Ellsworth Kelly, Roy Lichtenstein i Frank Stella, entre d'altres.

Ha advocat per no construir tants nous museus i concentrar més l'activitat: "En lloc de construir nous museus, hauríem de tenir més centres i comissaris per construir relats".

PERPETUACIÓ DE L'ART

Gund, que ha remarcat la necessitat de viure l'experiència física de l'art, ha defensat reavaluar aquesta qüestió i pensar noves formes de perpetuar l'art que s'està fent, i ha observat que al Moma sol es mostra una tercera part de l'obra disponible.

Fèrria defensora de l'ensenyament de l'art als més petits com si tractés de l'aprenentatge d'un idioma més, Gund ha explicat el treball que emprèn amb el seu projecte 'Studio in School', una organització sense ànim de lucre creada el 1971 com a resposta a les retallades que suprimien classes d'art en les escoles de Nova York.

'STUDIO IN SCHOOL'

La iniciativa, que ha arribat a més de 800.000 alumnes, té la col·laboració d'artistes reconeguts, i supera l'ensenyament de tècniques amb un diàleg constant dels llenguatges, mitjans i tècniques artístiques, ha explicat.

També ha explicat l'emoció amb la qual va viure l'operació de trasllat de l'equip del 'Guernica' de Pablo Picasso a Espanya el 1981 procedent del Moma, on era un gran reclam i atracció, però ha defensat el seu convenciment que arribés al lloc d'origen i el context que ha estat creat.

Gund va entrar a formar part del patronat del Moma el 1976 i ha estat la seva presidenta entre 1991 i 2002; actualment és presidenta emèrita del museu americà i també presideix el seu consell internacional i el patronat del Moma PS1.

La trobada forma part del programa Cercle Art i Mecenatge, organitzat per l'entitat amb l'objectiu de promoure la reflexió i el debat al voltant a la relació entre el col·leccionisme privat i els museus.

La presidenta de la Fundació Art i Mecenatge, Mercedes Basso, ha celebrada la presència de Gund al CaixaFòrum, i ha exalçat la seva capacitat d'estar pendent sempre del context de l'art contemporani i de la seva generositat i "implicació sense fronteres".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés