Publicat 27/09/2016 16:07

Activistes reclamen a Barcelona un tracte més "humà" als refugiats a Europa

Conesa defensa el català davant de defensors dels drets humans, que sensibilitzaran amb xerrades

BARCELONA, 27 set. (EUROPA PRESS) -

L'activista i psiquiatre palestí Essam Daod, fundador d'una organització d'ajuda d'urgència a refugiats a Grècia, ha reclamat aquest dimarts a Barcelona que un tracte més "humà" als refugiats, que veuen incrementar la seva desesperació en romandre en camps o als carrers, on comencen a detectar-se situacions de tràfic d'òrgans, desaparició de menors i intercanvis sexuals.

Ho ha dit en declaracions als mitjans durant una visita a la Diputació de Barcelona, al costat d'una desena de defensors dels drets humans reconeguts internacionalment que faran xerrades de sensibilització en 14 ciutats catalanes fins al 8 d'octubre.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha donat la benvinguda als activistes i ha destacat la "gran oportunitat" que suposa treballar amb els nens ara perquè aprenguin el respecte, el civisme i el compromís amb la societat i es converteixin en els lideris de futur que posin per davant els drets de les persones.

Daod ha alabat que el projecte porti la sensibilització a escoles i ha dit que aquest tipus d'actuacions fan que les persones catalanes estiguin "en la banda correcte" de la lluita pels drets humans, i ha posat com a exemple a l'ONG Proactiva Open Arms, que han estat els primers a portar ajuda a les costes gregues, i amb els quals la seva organització està en contacte.

Ha recalcat que la que viuen els refugiats "no és una situació perquè visquin els éssers humans", i encara menys els nens --després que des del març, amb l'acord de la UE i Turquia, els camps deixessin de ser un espai de trànsit--, ja que les persones estan vivint durant mesos sense tenir res a fer, i ha cridat a donar una solució perquè puguin ser part activa d'Europa o que puguin reconstruir el seu país en el futur.

Daod ha lamentat que si no són tractats com a humans --tot i que els ciutadans i autoritats gregues han estat molt acollidors-- poden arribar a sentir odi i, unit a la pobresa i falta d'oportunitats, poden ser persones més fàcils de captar en un futur per grups terroristes, tot i que ha posat èmfasi en la necessitat de diferenciar-los.

La periodista i activista siriana Zaina Erhaim ha lamentat el viatge "arriscat i perillós" que encara realitzen moltes persones fins a Europa, on no hi ha tants refugiats com a països com Turquia i el Líban, i ha lamentat que la comunitat internacional no aporta solucions per a l'origen del conflicte sirià, desencadenat per una dictadura, i ha reivindicat els activistes i reporters locals que segueixen en el terreny.

EN CATALÀ

Conesa s'ha dirigit als representants en català i ha reivindicat l'ús d'aquesta llengua que, tot i tenir més de set milions de persones que la parlen, no està reconeguda com a pròpia a la UE: "A través de defensar la nostra llengua defensem els nostres drets", ha remarcat, i ha donat la benvinguda als municipis de Barcelona.

Ha apostat per treballar "perquè les ciutats defensin els drets de les persones en tots els llocs en els quals hi ha desigualtat", i ha destacat que la Diputació farà una declaració institucional perquè tots els ajuntaments de Catalunya donin suport als defensors dels drets humans al voltant del món.

Els activistes faran itinerari fins al 8 d'octubre per Barberà del Vallès, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Girona, Granollers, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despi, Sant Vicenç dels Horts, Terrassa i Viladecans amb el projecte Ciutats defensores dels drets humans.

També els rebrà el Parlament, el Síndic de Greuges, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals, la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l'Ajuntament de Barcelona i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés