Actualitzat 21/01/2017 11:15

80 adolescents tutelats aprenen a ser autònoms en pisos en un nou pla de la Dgaia

Adolescentes a la salida del instituto
EUROPA PRESS

Demanen "una forma de ser atesos diferent" als centres residencials habituals

BARCELONA, 21 gen. (EUROPA PRESS) -

Uns 80 adolescents tutelats d'entre 16 i 18 anys participen en els nous Itineraris de Protecció Individualitzats (IPI) de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Dgaia) de la Generalitat amb l'objectiu que "siguin al més autònoms possible i que puguin tenir una resposta a les seves necessitats" d'una forma més independent.

Ho ha explicat en declaracions a Europa Press el director de la Dgaia, Ricard Calvo, que ha relatat que el projecte ha començat el juliol de 2016 i ja s'ha implantat en tot el territori català amb bons resultats per a joves que han demanat "una forma de ser atesos diferent a la qual podria ser l'entorn d' un centre residencial" i una adaptació del sistema de protecció.

Els adolescents tenen aquest servei les 24 hores del dia, amb allotjaments d'un màxim de tres joves --la majoria a l'àrea metropolitana de Barcelona--, i amb un educador --en una ràtio d'un per vuit menors-- que els acompanya en els seus itineraris de formació, d'inserció laboral i de projecte vital: "En tot el que té a veure amb el seu desenvolupament".

La directora de l'Àrea Social, Salut mental i d'Atenció a la Dependència de l'Institut Universitari Avedis Donabedian UAB --que treballa amb la Dgaia des de fa deu anys--, Pilar Hilarión, ha destacat que aquest pla potència el procés d'empoderament de l'adolescent, tenint en compte el seu potencial, motivacions, capacitats i fortaleses: "Viu en funció de la seva preferència", sota el paraigua d'un acompanyament.

Els itineraris suposen una "preparació progressiva per a la seva independència" i per a la seva integració en la comunitat, de la qual ha destacat una coresponsabilitat a la societat en general, i ha apuntat que s'estudien els casos prèviament perquè els joves que entrin en el programa puguin seguir-lo de manera segura.

75 NOIS I 15 NOIES

En la segona meitat de 2016, van passar pel servei 90 joves --75 nois i 15 noies--, entre els quals hi ha hagut 17 baixes: nou per canvi de mesura de protecció, quatre per majoria d'edat i quatre per entrar en el Servei d'acompanyament especialitzat a joves tutelats i [extutelados] ([Saej]), segons dades facilitades pel departament a Europa Press.

D'aquests, 52 tenen nacionalitat marroquina, 19 espanyola, nou pakistanès, tres d'Algèria i dos de Colòmbia, mentre que els cinc restants procedien d'Etiòpia, el Líban, Senegal, Rússia i Índia, respectivament.

Un total de 70 procedien d'un centre d'acollida i nou d'un centre residencial d'acció educativa (Crae), mentre que sis eren acollits en família extensa, dos en un centre residencial d'educació intensiva (Crei), dos en una Unitat de foment de l'autonomia (Ufa) i un en un pis assistit.

El programa respon a l'aplicació d'un articulo de la Llei 14/2010 de drets i oportunitats en la infància i l'adolescència, que demana potenciar accions que promoguin l'autonomia dels joves que estan en el sistema de protecció, concretament a l'àmbit residencial.

Aquesta mesura arriba després que Catalunya hagi viscut els últims anys un increment de l'arribada de menors no acompanyats --per davant d'èpoques amb major immigració--: en 2016 van arribar 553 --segons xifres de principis de desembre--, el 77% procedents del Marroc i la majoria homes, amb sol 10 dones, mentre que la xifra ha estat de 544 en 2015 i de 438 en 2012.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés