Publicat 13/12/2016 19:13

El 77% dels menors no acompanyats a Catalunya arriben des del Marroc

Els Pressupostos del 2017 preveuen 600.000 euros per atendre els 'nois de la cola'

BARCELONA, 13 des. (EUROPA PRESS) -

El director general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Dgaia) de la Generalitat, Ricard Calvo, ha explicat aquest dimarts que el 2016 han arribat a Catalunya 553 menors no acompanyats, entre els quals hi ha 543 homes i 10 dones, el 77% procedent del Marroc.

En comissió parlamentària per explicar la situació dels menors inhalants de cua, el secretari d'Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Francesc Iglesies, ha destacat que les característiques d'aquests són diverses, i que hi ha majors d'edat, joves no identificats i altres tutelats que no retornen al centre.

El centre de dia per a l'atenció als menors amb addiccions "està en procés de licitació" per part del Consorci de Serveis Socials de Barcelona, ha explicat Iglesies, que ha destacat que el Pressupost del 2017 de la Generalitat té reservats 600.000 euros per a l'atenció d'aquests menors, que corresponen al 80% del cost del servei, i la resta anirà a càrrec de l'Ajuntament.

Aquest centre, que es va anunciar l'abril i preveuen que obri entre finals d'any i principis del 2017 --en espera que de la ubicació definitiva--, buscarà "crear vincles" amb aquests menors, d'una forma oberta amb una funció diürna, a més de tractar l'addicció, un dels elements sense retorn més important d'aquests joves als centres.

A data de desembre, hi ha quatre menors inhalants de cola en el lloc conegut amb el nom del Pou de la Figuera, davant del que Iglesies ha destacat que són una molt petita part entre els més de 6.000 joves tutelats, i que als set educadors de l'Ajuntament que treballen al carrer se sumarà un equip encarregat per la Generalitat de manera urgent per acompanyar menors que no retornen al centre.

FLUX VARIABLE

Calvo ha explicat que hi ha un flux d'entre 4 i 12 menors cada mes que no retornen al centre algun dia, però que no són sempre els mateixos, i que en els seus moviments influeixen sovint altres joves adults, davant del que la Dgaia està en coordinació directa i setmanal amb els equips d'atenció i la policia --que és qui té competències d'identificar--.

"Hi ha joves que entren a la Península i no són tutelats fins que entren a Catalunya", ha afirmat Iglesies, en resposta a una pregunta del PSC en relació amb les afirmacions que va fer la consellera Dolors Bassa sobre joves que arriben des d'Andalusia a Catalunya.

Diputats de C's, PSC i SíQueEsPot --a la comissió, a la qual no ha assistit la CUP-- han requerit que es faci un treball amb el Marroc, davant del que Iglesies ha rebutjat un programa de retorn, i tot i que tenen relacions amb el Govern marroquí des del consolat, no veuen "cap voluntat de cooperar", fet que ha dit que moltes vegades té a veure amb variables de polítiques amb el Govern espanyol.

INVISIBILITAT EN DONES

La diputada de SíQueEsPot Gemma Lienas ha alertat que pot haver invisibilitat en les dones que arriben, perquè entren en serveis domèstics, de cura de persones i fins i tot en la prostitució: "Potser hi ha més de les quals pensem".

El diputat del PSC Raúl Moreno ha reclamat "una acció molt més decidida" per part del Govern, perquè hi ha recursos com els pisos per a majors de 16 anys que són insuficients, així com més esforços pressupostaris.

La diputada de C's Laura Vílchez ha vist una "falta d'abordatge", per part de la Generalitat de nens que tutela i que ha dit que moltes entitats han qüestionat, en la qual cosa ha coincidit amb Marisa Xandri (PP), que ha vist deixadesa per part del Govern en l'abordatge d'una problemàtica que ha reconegut que és molt complexa, però que ha tingut la sensació que s'ha volgut tapar.

Montserrat Vilella (JxSí) ha respost que s'ha tractat com una problemàtica de "màxima importància pel pes que té sobre cadascun d'aquests joves", i ha posat en valor la feina feta des que s'ha detectat el 2016 el repunt de menors que arriben a Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés