Actualitzat 27/04/2017 14:54

Un 64% de pacients de càncer catalans demana serveis d'estètica, fisioteràpia i nutrició

Roda de premsa d'Aecc Catalunya
EUROPA PRESS

Un estudi d'Aecc-Catalunya analitza les necessitats dels malalts

BARCELONA, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

Un 64% de pacients de càncer catalans demana accés a serveis complementaris relacionats amb el benestar, com coestética, exercici físic, fisioteràpia i nutrició, i un 72% troba a faltar informació sobre aquest tipus de teràpies, segons un informe de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (Aecc) a Catalunya.

En roda de premsa aquest dijous, el president d'Aecc-Catalunya, Juli de Miquel; el seu gerent, Ángela Sánchez, i la membre del consell executiu Yolanda Cuesta han presentat l''Estudi de les necessitats actuals i futures dels pacients oncològics i les seves famílies a Catalunya', que consideren "pioner" i que han impulsat enfront de l'augment de la prevalença del càncer per l'envelliment de la població.

Preguntada per si aquests serveis vinculats a cura de la persona haurien d'incloure's en la cartera pública de serveis, Sánchez ha qüestionat que l'administració hagi de prestar-ho tot i ha apuntat a les seves limitacions: "El que ha de fer és tractar i diagnosticar molt bé", i ha celebrat la qualitat del sistema sanitari català.

L'estudi afegeix que un 51% dels enquestats considera important l'ampliar la informació durant el procés de la malaltia; un altre 51%, l'assistència psicològica i suport emocional; un 48%, el transport; un 45%, la rehabilitació; un 44%, grups de suport; un altre 44%, ajudes econòmiques, i un 36% activitats d'oci.

ATENCIÓ AlS SUPERVIVENTS

Els enquestats reclamen més suport en la fase de seguiment, perquè "no hi ha un model clarament definit" d'atenció als supervivents --un grup cada vegada major--, la qual cosa deriva en necessitats no cobertes: un 20% no ha rebut informació sobre seqüeles; un 21% no s'ha sentit acompanyat en tornar a la vida quotidiana, i un 36% no ha rebut ajuda per gestionar les seves emocions.

Més d'un 80% veu positius factors sobre el diagnòstic: un 82% diu que va ser ràpid; un 87% que el metge li va donar informació clara i honesta sobre el seu estat; a un 91% se li va comunicar amb tacte; un 87% afirma que se li va dedicar el temps suficient; un 92% va rebre informació sobre diferents tractaments, i a un 80% se li va tenir en compte l'opinió a l'hora d'escollir teràpia.

Respecte el tractament, els resultats també són molt favorables, el 90% celebra la informació rebuda sobre efectes adversos; un 98% han percebut respecte i un 95% empatia dels professionals sanitaris, i un 97% considera que s'ha respectat la seva privadesa.

CENTRE INTEGRAL, A BARCELONA

L'estudi advoca per un model "integrat" i dirigit la persona i no a la malaltia; multidisciplinarietat de l'atenció; introduir les noves tecnologies; formació dels professionals en aspectes més transversal -com l'atenció psicològica--, i el foment de l'atenció domiciliària.

Sánchez és partidària que servei púbic i entitats del Tercer Sector sumeixen per donar aquest tipus d'ajudes i no es quedin solament en el diagnòstic de la malaltia: "D'aquí al 2020 ens comprometem perquè això no quedi així. Quan el malalt ens necessiti, ens tindrà", i ha anunciat la creació d'un centre d'atenció integral a Barcelona.

El document ha estat elaborat tenint en compte que la tendència del càncer en els propers anys serà l'increment de la supervivència dels pacients; l'augment de la incidència del càncer en allargar-se l'esperança de vida, la cronificación de la malaltia, i l'aparició de nous tractaments.

L'informe ha entrevistat 384 pacients i una quarentena de professionals de 12 institucions --administració, societats científiques, tercer sector, psiconcòlegs, professionals pal·liatius i d'ambulatoris, entre uns altres-- amb una metodologia participativa i cerca millorar l'atenció i la cartera de serveis.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés