Publicat 28/06/2016 13:12

El 25% de la població té halitosi

FLICKR
FLICKR

MADRID, 28 juny (EUROPA PRESS) -

El 25% de la població es veu afectada per l'halitosi o mal alè. És un problema de difícil detecció per a un mateix i ha de ser tractat per un especialista per descartar possibles afeccions ocultes, segons les dades de l'estudi 'La pudor bucal: aspectes teòrics i pràctics', d'A. Bosy.

L'halitosi està considerada com un problema de caràcter social relacionat amb una higiene bucal deficient o amb malalties de la cavitat oral. Les causes d'aquesta patologia són variades i depenen del seu origen.

En un 90% dels casos, segons els últims estudis científics, l'origen de l'halitosi està en la pròpia cavitat oral, "mentre que en la resta dels casos es deu a factors extraorals, com malalties digestives, respiratòries, sistèmiques o problemes nasals", ha comentat l'odontòloga responsable de la direcció Mèdicoassistencial de Sanitas Dental, Patricia Zubeldia.

Quan l'origen del problema es troba en la cavitat oral està relacionat amb l'acumulació de placa bacteriana a la llengua. L'halitosi pot ser provocada també per causes patològiques com les malalties periodentals, les càries, les úlceres i els problemes de faringe o aquelles necrosis relacionades amb radioteràpia i quimioteràpia i amb una deficient higiene oral.

Pel que fa a les causes no patològiques es troben l'alè matutí, la menor salivació associada a l'edat, una higiene inadequada en pròtesis dentàries, l'ús de determinats fàrmacs, els períodes de dejuni o dietes hipocalòriques, així com la ingesta de determinats aliments, com la ceba o l'all, o el consum d'alcohol.

TRACTAMENT DE L'HALITOSI

Aquesta patologia provoca un fort impacte negatiu en l'autoestima i autoconfiança de l'afectat, però segons ha exposat l'odontòleg Luis Calatrava al I Fòrum Sanitas d'Odontologia, "és un problema que té tractament".

El tractament oral està orientat a disminuir el nombre de bacteris productors de pudor presents a la boca i a eliminar els compostos pudents. Entre les recomanacions dels experts per prevenir el mal alè es troben la neteja dental professional, la higiene bucodental, no fumar, beure alcohol amb moderació, no romandre moltes hores sense ingerir aliments ni begudes no ensucrades, consumir greixos amb moderació i incrementar el consum de verdures crues, que ajuden a protegir les genives.

LES EMBARASSADES SÓN LES MÉS AFECTADES

Un 7,8% de les embarassades reconeixen veure's afectades per aquesta patologia, segons l'estudi Sanitas de salut bucodental 2016. L'halitosi en aquestes persones està associada a canvis hormonals que es produeixen durant la gestació, que fan que les genives s'inflin. Aquesta inflamació produeix l'acumulació de bacteris a la bossa periodental, que dóna lloc a la putrefacció del contingut de les bosses, fet que causa el sagnat i el mal alè.

Els experts aconsellen realitzar-se una revisió específic quan se sàpiga que s'està embarassada i visitar el dentista en les diferents etapes de l'embaràs. Alhora, cal intensificar la higiene amb raspallats regulars i ús del fil dental així com seguir una alimentació equilibrada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés