Publicat 26/02/2016 17:23

Un 16% dels pol·linitzadors vertebrats estan en perill d'extinció

BARCELONA, 26 febr. (EUROPA PRESS) -

Un 16% dels pol·linitzadors vertebrats es troben en perill d'extinció a escala mundial, un percentatge que augmenta fins a un 30% en les espècies de les illes, amb una tendència creixent, ha alertat la primera avaluació global feta per la Plataforma Intergovernamental de Biodiversitat i serveis ecosistèmics (Ipbes), compilat per 77 experts i presentat a Kuala Lumpur.

Tot i que la majoria dels insectes pol·linitzadors no s'han avaluat a escala mundial, les avaluacions realitzades a nivell regional i nacional indiquen nivells d'amenaça alts, en particular per a les abelles i les papallones, ha informat el Creaf --un dels dos membres observadors catalans d'Ipbes al costat del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya-- en un comunicat.

"Els pol·linitzadors salvatges de certes regions, especialment les abelles i papallones, estan i han estat amenaçats per diversos factors", ha dit el vicepresident de Ipbes, Robert Watson, qui ha dit que la seva disminució és conseqüència sobretot als canvis a l'ús del terra, les pràctiques agrícoles intensives i l'impacte de les espècies exòtiques invasores.

Segons l'Ipbes, els descensos en els pol·linitzadors silvestres regionals han estat confirmats al nord d'Europa Occidental i a l'Amèrica del Nord, tot i que els casos locals de declivi s'han documentat en altres parts del món, les dades són encara massa pobres per treure conclusions generals.

La codirectora de l'avaluació Vera Lucia Imperatriz Fonseca ha assegurat que els pol·linitzadors contribueixen de manera important a la producció mundial d'aliments i la seguretat nutricional: "La seva salut està directament vinculada al nostre benestar".

Més de tres quartes parts dels cultius del món depenen en part de la pol·linització d'insectes o altres animals, i entre 235.000 i 577.000 milions de dòlars de la producció alimentària depenen directament de la contribució dels pol·linitzadors.

CAFÈ, XOCOLATA I POMES

"Sense els pol·linitzadors, molts de nosaltres ja no podríem gaudir del cafè, la xocolata i les pomes, entre d'altres aliments que són part de la nostra vida quotidiana", ha afirmat el codirector de l'avaluació Simon Potts.

Els experts consideren que "es poden seguir una sèrie de passos" per reduir els riscos que afecten els pol·linitzadors, com són promoure l'agricultura sostenible; afavorir l'intercanvi de coneixements entre pagesos, científics i indústria; disminuir l'exposició als pesticides dels pol·linitzadors, o millorar la cria d'abelles orientada al control de patògens.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés