Actualitzat 09/05/2016 13:16

145 escoles d'alta complexitat socioeconòmica tindran una ràtio de 22 alumnes

Lluís Baulenas, director general de centros públicos
EUROPA PRESS

Ensenyament redueix a la meitat els grups que s'eliminarien "a nivell teòric" pel padró

   BARCELONA, 9 Maig (EUROPA PRESS) -

   Un total de 145 escoles d'alta complexitat socioeconòmica dels 183 centres educatius d'aquestes característiques que hi ha a Catalunya tindran una ràtio de 22 alumnes per classe en P3 en el pròxim curs, quan la ràtio a la resta de centres és de 25 estudiants per aula.

   El director general de centres públics de la Generalitat, Lluís Baulenas, ha informat aquest dilluns en atenció als mitjans sobre la situació temporal i actual del procés de preinscripció i matriculació escolar, que culminarà el 17 de maig.

   Segons ha explicat, els centres que no s'han volgut acollir a aquesta reducció ho han fet perquè no s'expliciti més la seva situació d'alta complexitat, o bé perquè es tracta de col·legis amb molta demanda.

   "Hem tingut molt clar que no volíem imposar una mesura per a tot el món igual sinó que pensàvem que al final els últims que havien de decidir eren les pròpies escoles i municipis", ha indicat.

   Baulenas també ha dit que el departament estudia reduir la ràtio en aquest tipus de centres en la Secundària i, en aquest cas, passaria de 30 a 27 estudiants per classe.

   Els nous criteris del departament han evitat tancar prop de la meitat dels grups que haguessin eliminat "a nivell teòric", fixant-se en el descens del padró: de 106 a 54 classes de P3 amb la finalitat de donar resposta a les demandes de les famílies.

   Si el descens del 5,4% de sol·licituds s'hagués traslladat al tancament de grups, s'haguessin eliminat 106, si bé el departament ha aplicat criteris d'"equitat i cohesió social" en la preinscripció per reduir els grups.

   "Vetllem perquè hi hagi consens amb els municipis i si tenim tres grups amb 31-35 alumnes els continuem deixant si a partir d'aquí hi ha una distribució equitativa de la població", ha exposat Baulenas.

MÉS PÚBLICA I MENYS CONCERTADA

   Segons dades provisionals, els grups en P3 augmentaran en nou --63 nous i s'eliminen 54--, i en primer d'ESO hi haurà dues classes més --es creen 29 i es redueixen 27--, i és el Consorci de Barcelona on més creixen les places públiques --augmenten 11 i s'eliminen tres grups-- en P3, i en primer de Secundària hi haurà sis grups nous i s'eliminaran dos.

   Segons Baulenas, la proporció d'alumnes les famílies dels quals han escollit la pública en detriment de la concertada és de dos a un en P3, i en el cas de primer d'ESO hi ha hagut 46.684 peticions per a l'escola pública i 6.898 per a la concertada.

   "Estem contents. Valorem positivament el fet que la gent marqui la confiança amb l'escola pública a l'hora de fer peticions", ha significat Baulenas, en agregar que un dels factors que ajuda a la demanda de la pública és la cohesió interna del professorat.

   En aquest procés de preinscripció, Ensenyament ha pres mesures perquè no s'incrementin els guetos a les escoles, prevencions perquè cap projecte educatiu tancament i ser coherents amb els criteris establerts prèviament: "Tant si afecta el sector públic com el concertat hem de ser coherents amb els criteris".

   "Decreixerà més la concertada que la pública", ja que segons les previsions aquesta opció perdrà més de 60 grups, ha afegit.

   Malgrat el descens de la natalitat, si hi ha algun municipi amb més demanda de la pública s'incrementaran els grups i fins i tot es poden obrir nous centres educatius: "Si un municipi té moltes més demandes de la pública, donarem resposta a la pública".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés