Publicat 23/11/2014 18:40

Tsegay Tuemay i Olga Kotovska guanyen la 91a Jean Bouin-GP Allianz

MADRID, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

L'atleta eritreu Tsegay Tuemay, amb un nou rècord del circuit en la carrera internacional (29:17), i la maratoniana ucraïnesa Olga Kotovska (22.34), en la categoria femenina, s'han imposat en la 91a Jean Bouin-Gran Premi Allianz que organitza Mundo Deportivo, al Parc de Montjuïc de Barcelona.

Tuemay és així el segon eritreu que s'imposa en la Jean Bouin després del seu compatriota Zersenay Tadese, dominador de la clàssica la passada dècada, i a més rebaixa en 14 segons el rècord de la prova internacional masculina (9.900 metres) que ostentava el kenià Josephat Kiprono Menjo amb 29:31 des del 2009.

Una gran marca que demostra l'alt ritme que l'atleta d'Eritrea va imposar des de la sortida. Tuemay no només va fer la selecció amb un fort canvi de ritme en la primera volta, sinó que després va continuar al comandament, quan en el grup marmessor, a partir de la segona volta, només quedaven ell, els keniatas Yusuf Biwot i Moses KibeT, la marroquina Ilias Fifa i el català d'origen magribí Adel Mixaal.

En les dures rampes de la segona volta Mixaal s'ha quedat despenjat. Després serien els [keniatas] els que no aguantessin el ritme de l'eritreu i de Fifa, el millor coneixedor del circuit. L'atleta del Marroc va intentar anar-se'n baixant a la segona volta, però la seva valentia no va bastar per acabar amb Tuemay, sobrat de forces. A l'últim gir, l'eritreu va poder deixar enrere a Fifa en la pujada. "Jo venia a guanyar, no a fer un altre podi, però m'ha guanyat un corredor molt potent. Avui s'ha corregut moltíssim", ha dit Fifa que també va millorar en un segon el rècord NUE del circuit (29:30). A deu segons i en tercera posició ha entrat l'ugandès Moses Kibet (29:40).

Per la seva banda, en categoria femenina, la ucraïnesa Olga Kotovska va evidenciar el seu gran moment de forma. La seva victòria ha estat clara (22.34) sobre els 6.6 quilòmetres de recorregut, entrant en meta amb 18 segons d'avantatge sobre la sabadellenc Lidia Rodríguez (Santutxu), que va repetir el seu segon lloc de l'any passat (22.52). El tercer calaix ha estat per a la russa Tatiana Vilisova (23.12).

"Era un any sense africanes, per intentar guanyar, però no ha pogut ser", ha lamentat Lidia, el treball de la qual va molt més retardat que el de Kotovska, ja que el seu primer pic de manera ho espera per a març, quan es disputarà el Campionat d'Espanya de cros.

ÈXIT EN LES CARRERES POPULARS

La 91a Jean Bouin va comptar amb un programa de 15 carreres, les més multitudinàries han estat les Open de 5 i 10 quilòmetres, en les que van participar 13.276 atletes populars. En la carrera de 10 quilòmetres han participat 11.258 atletes i en la de 5 quilòmetres, pensada per a atletes que s'inicien al running, 1.978, per segon any consecutiu amb majoria femenina.

La victòria en la de 5 quilòmetres, que ha finalitzat a l'Arc de Triomf, ha estat per a Alejandro Rodríguez (15.01) i Victòria Sauleda (17.01), mentre en 10K ha repetit victòria David Martínez (30:52) per davant de Nacho Cáceres (31:57). Jacqueline Martín (34:14) s'ha imposat en categoria femenina a l'anglesa [Jess] Andrew (34:17).