Actualitzat 22/10/2014 16:50

El Tour de 2015, dissenyat per als millors escaladors

Mapa del recorrido del Tour 2015
Foto: HANDOUT / REUTERS

MADRID, 22 Oct. (EUROPA PRESS) -

 El recorregut del Tour de França de 2015 serà un vestit a mida per als millors escaladors del pilot, ja que només tindrà 14 quilòmetres de contrarellotge individual i fins a set finals en pujada, dos d'ells en coneguts 'murs', segons han anunciat els seus organitzadors aquest dimecres a la seva presentació oficial a París.

   Segons ha fet públic l'empresa organitzadora de la ronda, 'Amaury Sport Organisation' (ASO), la carrera donarà començament el 4 de juliol a la ciutat holandesa d'Utrecht amb l'única crono individual que hi haurà, de 14 quilòmetres, i acabarà al tradicional circuit dels Camps Elisis el 26 del mateix mes.

   Com estava previst, els Pirineus estaran davant dels Alps, amb dos finals en pujada, l'innovador a La Pierre St Martin i el de Plateau de Beille. Pra-Loup, La Toussuire i Alpe d'Huez seran les arribades alpines, tot i que abans, a la primera setmana, els ciclistes hauran de superar dos 'murs' com els de Huy, duríssim final de la Fletxa Valona, i el de Bretanya.

   En total, 26 'cols' que aixequen aquest Tour on també hi haurà una contrarellotge per equips, de 28 quilòmetres i abans del primer dels dos dies de descans, i pel qual els organitzadors han decidit recuperar les bonificacions de les arribades (10, 6 i 4 segons), absents des del 2008.

   Amb tot, sembla que serà un Tour de França on els escaladors partiran amb avantatge, davant de l'absència de quilòmetres de contrarellotge individual, la menor quantitat des de l'any 1947, una situació bastant estranya en una 'gran' i que afavoreix bastant ciclistes que es defensen menys en aquesta modalitat com el colombià Nairo Quintana (Movistar Team).

   El guanyador del Giro 2014 i l'actual campió de la 'Gran Boucle', Vincenzo Nibali, semblen els millor col·locats en la línia de favoritisme, per davant del britànic Chris Froome (Sky), capaç de rendir bé quan la carretera s'aixeca però que és el millor dels aspirants en la contrarellotge, i de l'espanyol Alberto Contador (Tinkoff-Saxo). Altres espanyols com 'Purito' Rodríguez (Katusha) o Alejandro Valverde (Movistar Team) també es poden veure afavorits per aquest recorregut.

PRIMERA SETMANA 'NERVIOSA', ÚLTIMA DECISIVA.

   El començament a Utrecht, la sisena vegada que el Tour surt des dels Països Baixos, donarà el tret de sortida a una primera setmana plena de complicacions pel pilot per completar la resta dels gairebé 3.400 quilòmetres de recorregut i només amb una jornada realment llarga, la de 221 entre Seraing i Cambrai.

   Tot i això, en aquest dia, els corredors s'hauran d'enfrontar al temut 'pavé', amb set sectors per més de 13,3 quilòmetres, tot i que abans d'aquesta quarta etapa, el vent, a la segona, i el final al 'temible' Mur de Huy i les seves rampes de gairebé el 20 %, a la tercera, ja examinaran als favorits.

   El final de la Fletxa Valona no serà l'únic curt, dur i costerut ja que a la vuitena etapa estarà l'arribada al Mur de Bretanya, amb mitjanes de gairebé el 7 % i on Contador va salvar un bonic duel amb Cadel Evans el 2011.

   Aquesta arribada serà a la vigília de la contrarellotge per equips de 24 quilòmetres entre Vannes i Plumelec, per després viure el primer dia de descans abans d'afrontar la segona setmana amb els Pirineus com a protagonistes.

   El primer gran final en pujada serà al nou 'col' de La Pierre St Martin, de 15,3 quilòmetres amb mitjanes del 7,4 %, i dos dies després els corredors lliuraran el 'combat' a Le Plateau de Beille, un port de gairebé 16 quilòmetres de categoria especial. Entre totes dues, un dia amb meta a Cauterets i amb el Tourmalet al camí.

   Després de la presa de contacte amb els Pirineus, la ruta prendrà rumb pel Massís Central, per afrontar una decisiva tercera setmana amb els Alps com a grans protagonistes i tres arribades en pujada en quatre dies: Pra Loup, escenari del final del regnat en 1975 d'Eddy Merckx en la dissetena i després de l'exigent descens del Col d'Allos, La Toussiere a la dinovena i el mític Alpe d'Huez a la vintena i penúltima.

   D'aquest tríptic destaca la del final a La Toussiere, de tan sols 138 quilòmetres i amb altres tres pujades més, entre les quals hi ha la Croix de Fer, mentre que tampoc serà excessivament llarga la del següent dia, de 107 i amb el Galibier a més de les 21 mítiques corbes. L'única jornada 'tranquil·la' als Alps podria ser la divuitena, però la presència del Glandon i la pujada amb 18 forquilles concentrades a tres quilòmetres de Lacets de Montvernier al tram final pot provocar moviments.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés