Publicat 18/05/2016 17:49

Ximo Puig: "La Generalitat i Catalunya han de prendre lliurement les seves decisions"

El Pte.De la Comunitat Valenciana, Ximo Puig
EUROPA PRESS

Defensa una via federal i celebra poder normalitzar les relacions amb la Generalitat

BARCELONA, 18 maig (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha advocat aquest dimecres per constituir un Estat federal en el qual Catalunya se senti còmoda, però ha destacat que "la Generalitat i el poble de Catalunya han de prendre lliurement les seves decisions".

Ho ha dit en un dinar-col·loqui de Barcelona Tribuna organitzat per 'La Vanguardia', AED i la Societat Econòmica Barcelonina Amics del País, al qual han assistit, entre d'altres, l'expresident de la Generalitat José Montilla, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; el d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i nombrosos dirigents socialistes.

"M'agradaria que trobéssim un espai comú, federal o confederal o el que sigui", que reconegués les singularitats territorials, i s'hauria de començar per una millora del sistema de finançament pendent des del 2014, ha dit en al·lusió al procés sobiranista de Catalunya.

Ha deplorat que "el Govern espanyol no faci res" davant de les demandes de Catalunya i creu que una nova etapa liderada pel PSOE podria canviar la situació.

Així i tot, ha admès que "la batalla federalista és de llarg recorregut", però que el PSOE ho farà amb seny i amb voluntat de diàleg i comprensió, ha augurat.

Puig, que aquesta tarda es reuneix amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha celebrat poder normalitzar les relacions institucionals entre les dues comunitats: "No és normal el que passava fins avui, tenim la voluntat de treballar junts."

"A qui més venem i comprem és a Catalunya", ha destacat, i ha afegit que la Comunitat Valenciana entén les seves reivindicacions perquè lluita per deixar de ser una perifèria invisible, ha dit, després d'assenyalar que no és una quimera que el territori que presideix es pugui sumar algun dia a l'Euroregió de la qual forma part Catalunya.

En aquesta voluntat d'estendre ponts, ha apostat per incorporar-se "en el futur" a l'Institut Ramon Llull (IRL), tot i que ha subratllat que ara les competències lingüístiques les gestiona l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, que ja fa accions conjuntes amb l'IRL.

També ha advocat per una reforma "inajornable" de la Constitució d'acord amb els pilars de l'acord, voluntat integradora i reconeixement del pluralisme, valors apuntats pel constitucionalista Miquel Roca, encarregat de presentar la conferència.

Aquests valors poden veure's en el que ha anomenat 'via valenciana' i que es basa en un acord de govern PSOE-Podem-Compromís que ha obert un procés de reparació i reconstrucció en la Comunitat gràcies al diàleg, la concertació, la superació del partidisme, el respecte a la diversitat i la recerca del bé comú.

ESGOTAMENT DEL MODEL AUTONÒMIC

Puig ha constatat un esgotament del model autonòmic que als seus inicis va demostrar la seva potència com a palanca de transformació, però ara ha de reformar-se: "Ara, amb la crisi, l'Estat ha apostat per aguditzar la recentralització".

"El Govern espanyol utilitza el seu domini de la caixa per reduir autonomies i això és una mostra que el model està esgotat juntament amb la incapacitat" de reconèixer les singularitats de Catalunya i el País Valencià, entre altres autonomies.

Per al president valencià, l'Estat autonòmic "està esgotat entre pulsions confrontades i sense determinació per afrontar amb rigor la qüestió plurinacional".

Per trobar punts de trobada ha receptat cinc paràmetres que han de forjar-se en base al diàleg permanent: lleialtat institucional, nou model de finançament, repartiment racional i equitatiu de les inversions, la descentralització de l'Estat i la reforma de la Constitució.

Les comunitats no són un poder subsidiari i el Govern central s'està dedicant a "asfixiar-les i culpar-les de la seva mala gestió", ha criticat, i ha assegurat que la Comunitat Valenciana està infrafinançada en relació a la resta d'autonomies malgrat que gasta menys que la mitjana.

Però els problemes de finançament no són només de la Comunitat Valenciana, sinó que són "extensius" a tot Espanya, per la qual cosa Puig proposa un sistema de finançament amb mecanismes de reequilibri que permeti equiparar les inversions.

S'ha centrat en el Corredor del Mediterrani, "tan necessari" per a Catalunya, Andalusia, Múrcia i la Comunitat Valenciana però que el Govern espanyol ha deixat en un segon pla i fins i tot menyspreat, ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés