Publicat 01/06/2016 16:37

Varufakis diu que De Guindos i ell van estar "d'acord" quan es van veure a Madrid

Varoufakis
EUROPA PRESS/REMITIDO

L'exministre de Finances grec avisa que si aquesta UE "horrible" es "desintegra" sorgiran forces "amb conseqüències catastròfiques"

BARCELONA, 1 juny (EUROPA PRESS) -

L'exministre de Finances grec Iannis Varufakis ha assegurat avui que al final de la negociació amb la UE i abans que dimitís el juliol es va reunir amb el ministre d'Economia, Luis de Guindos, al seu despatx a Madrid per exposar-li la seva proposta davant de la crisi grega, i ha revelat: "Jo crec que vam estar d'acord, però aquest acord mai podria emergir a l'Eurogrup ni al públic".

"Tenim una tragèdia grega, a l'antiga, shakespeariana, i és que els que manen a Europa no poden fer el que creuen. I així és com Europa es desintegra", ha asseverat l'exministre, que ha destacat que la crisi té diverses manifestacions segons el lloc, i que es demostra tant en l'economia espanyola --que veu forta però està en terreny pantanós-- i en la classe mitjana alemanya.

Ha destacat que la UE es va crear com un cartell de la gran indústria --per la qual cosa va ser un intent d'anar en contra del lliure mercat, segons Varufakis, que ha assenyalat que després es va crear l'euro per assegurar els preus-- i ha recordat que va néixer com "la Comunitat Europea del Carbó i l'Acer, no de les persones".

Segons la seva opinió, "si aquesta UE horrible es desintegra, sorgiran forces polítiques i econòmiques que tindran conseqüències catastròfiques i que crearan molt sofriment", per la qual cosa aposta per democratitzar-la.

En un acte a la Universitat de Barcelona (UB) juntament amb el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, i la diputada al Congrés d'EnComúPodem, Lucía Martín, Varufakis ha dit que "hi ha una experiència fantàstica a Barcelona, i qualsevol moviment horrible d'Europa es veuria derrotat per forces" com la del Govern d'Ada Colau.

PLANTEJA ACCIONS LOCALS DE DESOBEDIÈNCIA COORDINADES

En la presentació del seu llibre amb Pisarello 'Un plan para Europa' (Icaria Editorial), l'impulsor del Moviment Democràcia a Europa 2025 (Diem25) ha rebutjat la sortida del Regne Unit de la UE --coneguda com a Brexit--, i ha advertit: "No hem de permetre que les forces centrífugues de les crisis ens separin. Necessitem un moviment internacionalista amb polítiques i campanyes de desobediència".

Ha ressaltat que aquesta campanya ha de basar-se en accions locals, però ha alertat que, "si totes aquestes accions no estan sota un paraigua d'un internacionalisme europeu radical, no serviran, i acabaran en un descens cap a l'abisme".

Ha dit que les il·lusions dels ciutadans s'han esvaït sense haver deixat temps que naixés una nova esperança, cosa que converteix la política en alguna cosa capital, perquè "la societat, en xoc, respon gairebé automàticament i va cap al racisme i a la introversió", davant del qual cal impulsar moviments progressistes que combatin el descens a la realitat de la dècada del 1930, en les seves paraules.

"TORXA D'ESPERANÇA"

Pisarello ha dit que aquest moviment "aixeca una torxa d'esperança que una altra Europa és possible", i ha sostingut que la idea d'una Europa unida ha estat un somni per als que van combatre el feixisme i el nazisme i una promesa de modernització, però que la tradició europeista està en crisi i amenaçada, en les seves paraules.

"La UE que tenim avui amenaça d'enfonsar-se amb el somni europeista i internacionalista de tantes generacions", ha avisat Pisarello, que ha dit que la UE està segrestada per poders financers i econòmics i per institucions opaques que no obeeixen la ciutadania, sinó bancs i grans corporacions.

Ha dit que aquest fet "explica que Europa s'hagi convertit en una zona lliure de democràcia" en què sorgeixen moviments insolidaris i xenòfobs i en què la troica avança cap a una aniquilació de drets en el seu únic pla, per la qual cosa defensa que un pla B és necessari, com proposa Varufakis.

"Necessitem un gran moviment de base d'àmbit europeu. Hem de ser capaços de construir un moviment europeu transnacional que permeti que la gent pugui participar en processos de democratització a partir d'una idea: no és possible que un país sigui lliure si al del costat no es respecten els drets socials bàsics", ha defensat Pisarello.

Ha dit que cal demostrar que hi ha alternatives a l'austeritat, cosa per la qual caldrà un arxipèlag de ciutats rebels per a una tasca hercúlia que democratitzi Europa, en paraules de Pisarello, que ha asseverat: "Estem dient al fantasma de Margaret Thatcher que sí que hi ha alternatives".

FEMINITZAR LA POLÍTICA

La diputada Lucía Martín ha apostat perquè la ciutadania s'empoderi i es coresponsabilitzi i per treballar d'acord amb aliances i no a la competició i ha criticat el rol de diversos partits al Congrés --també durant les negociacions per formar Govern espanyol--, i ha assenyalat: "Ens anomenaven antisistema mentre cridaven" a la Cambra.

Ha advocat per feminitzar la política perquè les dones no només volen governar, sinó canviar la forma de fer política per posar-la al servei de la gent, i ha rebutjat que les dones hagin d'implicar-se en política "per adherir-se com una quota o per ser tutelades amb formes paternalistes".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés