Publicat 22/12/2014 15:49

El recurs de la Infanta no variarà la data del seu judici

Jesús María Silva, abogado de la Infanta Cristina de Borbón
EUROPA PRESS

BARCELONA, 22 des. (EUROPA PRESS) -

El recurs anunciat aquest dilluns per un dels advocats de la defensa de la Infanta Cristina, Miquel Roca, contra la sentència per la qual s'obre judici oral pel cas Nóos no afectarà la data que el jutge assenyalarà en els pròxims dies perquè es faci el judici contra ella, el seu marit Iñaki Urdangarin, i 15 persones més, segons l'altre advocat de la seva defensa, Jesús María Silva.

En declaracions als mitjans abans de comparèixer a la Comissió contra el Frau del Parlament, Silva, que ha dit que la data hauria d'assenyalar-se per a setembre o octubre del 2015, ha explicat que, si el recurs prospera, aconseguirien que la Infanta no s'assegués a la banqueta.

Silva s'ha mostrat més prudent i no ha assegurat que el recurs es presenti, si bé ha afirmat que s'estan estudiant les vies per poder fer-ho, ja que una sentència d'obertura de judici oral no és recurrible, així que estudiaran si es pot recórrer el seu contingut, una acció jurídica "sense precedents i amb riscos".

"Cal veure si es pot fer un recurs sobre certs continguts de la sentència, no hi ha precedents i és arriscat perquè contra la sentència d'obertura de judici oral no es pot recórrer", ha especificat.

La primera de les vies que estudiaran sobre la qual posar les bases del recurs és el fet que es basa en els vots particulars d'una sentència del Tribunal Suprem i no contra la decisió final que va donar començament a la doctrina Botín.

Segons Silva, el jutge dedica molta atenció a doctrines que al seu moment es van sostenir per vots particulars del Tribunal Suprem, en contra d'aquesta doctrina, i que per tant aquest contingut especial podria portar-los a recórrer en contra.

En concret, la doctrina Botín diu que quan l'acusació particular --en aquest cas l'Advocacia de l'Estat-- i la Fiscalia no acusen, el jutge no pot obrir judici oral.

"Si anem al que diu el TS, veiem que justament en un cas de delicte fiscal va establir una doctrina segons la qual l'acusació popular en casos de delicte fiscal no podien sostenir l'acusació", ha dit el lletrat, que considera que el jutge cal moure en aquest marc.

D'altra banda, Silva ha afirmat que reflexionarà sobre si interposa recurs per un altre contingut de la sentència en la qual el jutge José Castro inclou una proclama sobre el presumpte frau de la Infanta: "El que tu defraudes ho paguem tots".

Considera que s'acull a la noció que en el delicte fiscal hi ha un bé jurídic col·lectiu motiu pel qual es podria presentar l'acusació popular.

Silva ha recordat que el bé jurídic protegit en el delicte fiscal és el patrimoni de la Hisenda Pública i, malgrat haver reconegut que això està al servei dels fins generals, ha explicat que no es poden esgrimir en els delictes fiscals que només concerneixen a la Hisenda Pública.

"Ningú preveu si s'han alterat fins generals, sinó que compta si s'ha superat el límit de 120.000 defraudats de la Hisenda Pública --xifra a partir de la qual es considera delicte fiscal-- i llavors hi ha delicte", ha explicat.

"Ningú fa cap reflexió sobre qüestions col·lectives ni generals. És una cosa purament quantitativa, que es refereix al patrimoni de la Hisenda Pública", ha tancat, aclarint que Castro s'ha basat en un article del professor de Dret a la Universitat Complutense Enrique Gimbernat en què feia aquestes referències.

DRETS DINÀSTICS

Silva ha recalcat que no hi ha cap obligació jurídica per la qual la Infanta hagi de renunciar als seus drets dinàstics, malgrat haver de seure al banc dels acusats.

"Per a la institució dinàstica i per a ella la renúncia és una cosa molt forta. No crec que tingui una incidència fonamental en la causa. No he parlat amb ella perquè no hi ha hagut temps. Jurídicament no hauria de fer-ho", ha postil·lat.

Silva ha considerat que existeixen pressions sobre el cas, però ha posat de manifest la seva confiança en la independència i la imparcialitat judicial: "Hi ha pressions de tota mena, però mai parlaria de prevaricació. No m'ho puc ni imaginar".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés