Actualitzat 02/10/2014 17:59

L'Audiència no decideix sobre la Infanta fins a resoldre la recusació de magistrats

Infanta se opone a la recusación de los magistrados
Foto: EUROPAPRESS

PALMA DE MALLORCA, 2 Oct. (EUROPA PRESS)

 L'Audiència de les Balears ha suspès la tramitació del recurs de la Infanta Cristina contra el manteniment de la seva imputació al 'cas Nóos', de la mateixa manera que els dels altres onze encausats, fins que no es resolgui la petició de recusació feta pel sindicat Manos Limpias contra dos dels magistrats que han de decidir sobre el futur processal de la Duquessa de Palma.

   Mentrestant, el tribunal de la Secció Segona ha traslladat al president de l'Audiència, Carlos Gómez, els informes presentats sobre aquesta qüestió per les parts i pels dos magistrats recusats, en què s'oposen que aquests siguin apartats.

   El president haurà de designar a partir d'ara un magistrat instructor o ponent de l'incident de recusació entre els magistrats de l'Audiència, després de la qual cosa s'elevarà la seva proposta a una sala del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) perquè adopti la seva decisió definitiva.

   Manos Limpias, personat com a acusació popular, centra la seva petició en el president de la Secció Segona, Diego Gómez-Reino --qui a més serà ponent en la resolució sobre l'arxiu o manteniment de la imputació de la Infanta-- i la magistrada Mónica de la Serna, al sostenir que la "falta d'imparcialitat" podria afectar la seva decisió, pel que sol·licita que tots dos siguin apartats i substituïts per dos que per torn correspongui.

   En el seu escrit, al qual ha tingut accés Europa Press, la lletrada de l'entitat sindical, Virginia López Negrete, recorda que tant Gómez-Reino com De la Serna ja van acordar, per mitjà d'una "polèmica" sentència, sobreseure al maig del 2013 l'encausament de la germana del Rei Felip VI.

   En aquest sentit, l'advocada de Manos Limpias apel·la en el seu escrit a la "pulcritud en la imparcialitat" que ha d'imperar en els magistrats, el que, segons la seva opinió, no es produiria en el cas de Gómez Reino i De la Serna, "havent-se ja empleat i implicat" en l'arxiu de la imputació de la Infanta "amb tot l'enrenou mediàtic i jurídic que tal resolució va suposar".

   "Justament ells són els magistrats que mai haurien de decidir, novament, sobre tan important recurs d'apel·lació de la Infanta Cristina", recalca el sindicat, incidint que la seva intervenció seria "totalment inadmissible" i no s'entendria que "uns magistrats que clarament ja han demostrat la seva presumpta objectiva parcialitat i sobre els quals existeix una objectiva sospita segueixin sent els encarregats de resoldre l'importantíssim recurs que afecta la responsabilitat de la Infanta".

OPOSICIÓ DE LA INFANTA

   Per la seva banda, tant la pròpia Duquessa com la Fiscalia Anticorrupció, l'Advocacia de l'Estat i el lletrat Salvador Trinxet s'han oposat a la recusació dels magistrats.

   En el cas de la Infanta, la seva defensa considera que no existeix cap sospita de "pèrdua d'imparcialitat" per part de Gómez-Reino i De la Serna: "No consta en la causa, ni s'aporta per la recusant --Manos Limpias--, cap fet que generi aparença o pèrdua d'imparcialitat", incideix en l'escrit que ha presentat davant de l'Audiència.

   Per la seva banda, el fiscal Pedro Horrach recrimina que el sindicat utilitzi "fraudulentament" aquest instrument legal per aconseguir "finalitats espúries".

   I és que segons la seva opinió, el contingut de la sol·licitud "no només és aliè a l'esmentada figura" --a la recusació-- "sinó que desborda els límits que imposen les regles de la bona fe".

   El representant del Ministeri Públic critica en aquest context que l'acusació popular "ni exposa ni, per tant, argumenta" la concurrència de cap de les causes que han de donar-se en una abstenció o recusació, previstes per la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), sinó que "es limita a reiterar fins a la sacietat l'existència d'una 'sospita objectiva de parcialitat' amb l'únic fonament que la imaginació de l'autor de la petició".

RECURSOS QUE HAURÀ DE RESOLDRE L'AUDIÈNCIA

   L'Audiència havia fixat per al pròxim 23 d'octubre la deliberació i resolució dels recursos tant de la Infanta com de la resta de les parts, presentats en concret contra la sentència amb el qual el jutge José Castro va posar final a la instrucció del cas Nóos; la data queda ara en suspens arran de la petició de recusació de Manos Limpias.

   Al costat del recurs d'apel·lació de la Infanta Cristina, la Sala haurà de resoldre els interposats pel seu marit, Iñaki Urdangarin; l'exsoci del Duc, Diego Torres, la seva dona, Ana María Tejeiro, i els germans d'aquesta, Marc Antonio i Miguel Tejeiro; Jaume Matas; els exalts càrrecs de la Generalitat Valenciana Jorge Vela, Manuel Aguilar, Luis Lobón i Elisa Maldonado, i l'exconsellera de la Fundació Madrid 16 Mercedes Coghen.

   De la mateixa manera, també haurà de pronunciar-se l'Audiència sobre els recursos formulats per part seva per la Fiscalia Anticorrupció, el sindicat Manos Limpias i els regidors del grup municipal socialista a l'Ajuntament de València, acusacions en el cas Nóos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés