Actualitzat 30/03/2017 16:07

Units Podem, ERC i PNB presenten un vot particular conjunt contra el suplicatori d'Homs

MADRID, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

Els grups parlamentaris d'Units Podem-En Comú, Esquerra Republicana (ERC) i el PNB han registrat aquest dimarts davant la Comissió de l'Estatut del Diputat un vot particular contra el suplicatori que ha cursat el Tribunal Suprem per poder investigar el portaveu de l'antiga Convergència, Francesc Homs (PDECAT), per organitzar, des de la Conselleria de Presidència de la Generalitat, la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014.

Així ho han anunciat representants d'aquestes formacions en una roda de premsa que han ofert al Congrés i en la qual s'han sumat també l'ara rebatejat PDECAT, i EH Bildu, formacions que no són presents a la Comissió de l'Estatut del Diputat, però que votaran en contra del suplicatori d'Homs quan s'elevi en el ple, previsiblement la setmana vinent.

Tots han coincidit a qualificar de "polític" el procediment que es vol obrir a Homs, qui ha estat present en la roda de premsa i que ha rebut mostres de suport de tots els representants d'aquestes formacions.

EL "CINISME" DE SANTAMARÍA

També han desacreditat la "judicialització" del procés independentista obert a Catalunya i han deixat clar que la "persecució" dels seus impulsors no servirà per frenar les legítimes reivindicacions del poble català. "Volen presentar això com un problema d'ordre públic i un desafiament", ha denunciat el diputat d'En Comú Podem i membre d'Units Podem, Xavier Vendrell.

Des d'ERC, el seu portaveu a la Comissió de l'Estatut del Diputat, Joan Capdevila, ha aprofitat per carregar contra la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que ara s'ocuparà de les relacions amb Catalunya com a responsable d'Administracions Territorials. En concret, l'ha acusada de "cinisme" per dir que farà un esforç d'"empatia" amb la seva comunitat, quan ha estat l'"autora intel·lectual" de l''operació Catalunya'.

En nom del PNB, Joseba Agirretxea ha remarcat que "els problemes no es poden prohibir" i que "donar la paraula al poble no pot ser mai delicte", per això ha mostrat el seu suport a Homs i ha subratllat que, segons la jurisprudència del Tribunal Constitucional, "no es pot perseguir un diputat per motius polítics".

UN THRILLER POLÍTIC

En la mateixa tesi ha incidit la diputada del PDECAT Lourdes Ciuró, per a qui l'aprovació del suplicatori a la Comissió de l'Estatut del Diputat suposa l'execució d'"una part d'un guió d'un thriller polític".

Ciuró ha criticat expressament el suport del PSOE al suplicatori. "No ens estranya que PP i Ciutadans ho facin tot per imposar les seves idees, però lamentem que el PSOE sigui cooperador necessari d'aquest atemptat contra la separació de poders", ha dit.

A més, ha denunciat que s'ha vulnerat el "dret a la defensa" d'Homs, al qual, segons ha comentat, no només no se li ha facilitat una còpia de la documentació del Suprem, sinó que abans de consultar-la la va haver d'organitzar perquè estava "desordenada".

Finalment, la diputada d'EH Bildu, Marian Beitialarrangoitia, ha assegurat que amb el procediment contra Homs queda clar que "no era veritat" que es pugui defensar qualsevol idea "per vies pacífiques" i ha garantit que la seva formació estarà al costat del poble català quan hagi de "respondre" a les properes "mesures repressives" contra el procés independentista.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés