Actualitzat 07/03/2016 14:01

UGT i CCOO insten el Govern a desplegar la llei d'igualtat i dotar-la de pressupost

David Papiol, secretario de Igualdad y Movimentos Sociales de UGT
EUROPA PRESS

BARCELONA, 7 març (EUROPA PRESS) -

Els sindicats CCOO i UGT de Catalunya han instat aquest dilluns la Generalitat a desplegar la llei d'igualtat, aprovada l'anterior legislatura, i han considerat que és imprescindible dedicar-hi recursos econòmics i humans.

A les rodes de premsa amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, els dos sindicats han coincidit a lamentar que l'esmentada llei no s'està implementant i que per fer-ho cal dotar-la econòmicament.

El secretari general de Polítiques d'Igualtat d'UGT de Catalunya, David Papiol, ha lamentat que és una llei que està "abandonada" perquè el Govern té altres prioritats polítiques i poc pressupost, i ha assenyalat que caldria implementar la figura de l'agent d'igualtat a les empreses, un delegat sindical amb responsabilitats en l'àmbit d'igualtat d'oportunitats.

La responsable d'Acció d'igualtat a les empreses de CCOO de Catalunya, Eva Garcia, ha indicat que la llei d'igualtat preveu que les polítiques actives d'ocupació i orientació laboral tinguin "impacte de gènere", i ha assenyalat que no haurien de ser neutres perquè les necessitats de dones i homes al mercat de treball són diferents.

També ha considerat que caldria dotar amb més recursos la Inspecció de Treball, a més d'oferir formació als seus treballadors en termes de gènere.

A més a més, a nivell estatal, ha remarcat que caldria dedicar una partida pressupostària al permís de paternitat i augmentar-la, com a mínim, a 16 setmanes, i ha recordat que des del Govern espanyol de José Luis Rodríguez Zapatero s'està plantejant aquesta qüestió però "ni Zapatero ni Rajoy li han dedicat ni un cèntim".

L'informe d'UGT constata que les dones són les que intenten conciliar la vida familiar i laboral, ja que set de cada deu contractes a temps parcial estan signats per dones --el 63% de dones de 35 a 44 anys ho demanen per cuidar persones dependents--, i el 96,6% de les excedències per atencions d'un menor les exerceixen les dones, un percentatge que no ha variat en els últims deu anys.

BRETXA SALARIAL

El mateix estudi indica que el tipus de llocs de treball que ocupen majoritàriament les dones estan situats en escales inferiors i pitjor remunerades, tot i que tenen un nivell formatiu més alt, i constata que hi ha un 69,7% menys de dones que homes directors d'empreses grans o mitjanes.

Això implica una bretxa salarial que supera el 25,1%, un percentatge que CCOO ha alertat que l'any passat va tornar a créixer, fet que atribueixen que els contractes a temps parcial han augmentat entre les dones i que els salaris han pujat en els sectors més masculinitzats, com la indústria i la construcció, mentre que han baixat en els serveis.

Alhora, l'informe de CCOO constata que la bretxa salarial existeix en totes les franges d'edat, però s'incrementa amb els anys: entre les dones de 45 a 54 anys, la diferència salarial amb els homes supera el 30%.

MÉS FEINA PER A HOMES

Els dos sindicats han coincidit a alertar que, tot i que el 2015 es va començar a generar ocupació, va ser majoritàriament precària i entre els homes.

UGT ha assenyalat que l'any 2015 va ser el primer des del començament de la crisi en el qual la taxa d'atur femenina es va tornar a situar per sobre de la masculina (19,4% respecte del 17,8%), fet que reflecteix que la poca ocupació que es crea és en professions desenvolupades generalment per homes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés