Publicat 12/01/2016 10:16

Turull (CDC) acusa el Rei de "menysprear el poble de Catalunya" en no rebre Forcadell

Jordi Turull (JXSí) interviene en el discurso de investidura de Puigdemont
EUROPA PRESS

Admet que "la legalitat és només una", però diu que una cosa és la llei i una altra el paper del TC, que fa "majordomatge de La Moncloa"

MADRID, 12 gen. (EUROPA PRESS) -

El president de JxSí al Parlament, Jordi Turull, ha acusat aquest dimarts el rei Felip VI de "menysprear el poble de Catalunya" per no rebre la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, perquè li comuniqués en persona la investidura de Carles Puigdemont com a nou president de la Generalitat.

"Aquest dilluns vivim un episodi, fins i tot per part del Rei, de menyspreu al Parlament, tot i saber que menyspreant el Parlament s'està menyspreant el poble de Catalunya", ha dit en unes declaracions a RNE recollides per Europa Press.

Turull s'ha preguntat quin és el paper del cap de l'Estat i ha opinat que, en una situació com la que es viu a Catalunya, amb constants apel·lacions al diàleg, "no es poden fer gestos com aquest".

"En tot aquest episodi de Catalunya el cap de l'Estat, el d'ara i el d'abans, podien haver tingut un paper com a mínim una miqueta més actiu", ha afegit.

El parlamentari convergent ha diferenciat la decisió de La Zarzuela d'aquest dilluns --la casa del Rei va demanar al Parlament que li comuniqués la investidura per escrit-- dels fets del 2012, quan Joan Carles I va conèixer també per escrit la investidura d'Artur Mas perquè es trobava convalescent d'una operació, una situació que Turull ha dit respectar "absolutament".

En tot cas, ha conclòs que no cal donar més transcendència a les formes, que el Parlament i el Govern de Catalunya tenen un mandat per tirar endavant i que per part seva seguiran intentant fer-ho amb diàleg.

De fet, ha restat importància a la simbologia amb la qual prengui possessió Puigdemont, i a si ho farà o no amb la Constitució, perquè segons la seva opinió l'important serà el seu discurs.

Turull ha incidit que els partits independentistes volen aconseguir el seu objectiu mitjançant el diàleg i que són les institucions de l'Estat les que no tenen cap interès a dialogar. Tot i això, ha delimitat quin seria el marc d'aquest diàleg: "Ens agradaria dialogar sobre el com; el qui l'ha dit el poble de Catalunya."

A més, ha assegurat que les institucions catalanes han fet tots els seus passos "d'acord amb la legalitat, ja sigui la catalana, que si existeix és perquè és legal", o l'espanyola. És més, ha reconegut que "la legalitat és només una" --una legalitat de base espanyola, de caràcter general, i una catalana per delegació de competències-- i ha dit que la Generalitat sempre aplica i aplicarà la legalitat existent perquè "l'objectiu és que les coses es facin bé i hi hagi estabilitat".

Tot i això, ha distingit "la legalitat" de la posició del Tribunal Constitucional en el cas relatiu a Catalunya, perquè, "com ha dit algun pare de la Constitució, no té prestigi" i fa el que li demana La Moncloa, com un autèntic "servei de majordomatge". "Sabem que seguirà així", ha lamentat.

Així, ha lamentat que en la situació actual les institucions espanyoles no respectin encara que les competències de la Generalitat, per exemple en el que fa referència als horaris comercials.

NEGA QUE ES PARLÉS DE "CAPS" D'ISRAELIANS I PALESTINS

D'altra banda, ha titllat de "fals" que JxSí negociés amb la CUP dient coses com que "el cap d'un israelià val com el de deu palestins", tal com ha dit la diputada anticapitalista Anna Gabriel en relatar les converses en les quals finalment es va decidir que Artur Mas retirés la seva candidatura a presidir la Generalitat.

"Una expressió així seria impresentable, jo he estat en la recta final de les reunions i, a menys que ho digués algú que no sigui de JxSí, perquè hi havia més gent, li asseguro que no es va dir", ha tancat.

Turull ha reconegut que en política "a vegades hi ha molta gesticulació", però ha destacat que l'important són els fets i ha deixat clar que ell creu en la paraula dels negociadors i el que està escrit en els acords.

Així, ha reconegut que al llarg de la legislatura apareixeran situacions noves i votacions en què JxSí veurà "blanc" i la CUP "negre", i caldrà negociar, però ha confiat que el "fil conductor serà l'estabilitat parlamentària".

Per a això, ha relatat que dos diputats de la CUP participaran en les reunions de deliberació del grup JxSí, perquè serà "més operatiu" no "repetir reunions".

A LA MONCLOA, RAJOY O SÁNCHEZ?

Finalment, preguntat sobre si prefereix a La Moncloa l'actual president en funcions, Mariano Rajoy, o el socialista Pedro Sánchez, ha replicat: "Segur que no preferim Mariano Rajoy."

Tot i això, ha afegit que això no implica donar suport a Sánchez, perquè els dos diuen el mateix "quan es tracta de les ambicions de Catalunya", tot i que un ho digui "d'una manera més amable" i a un se'l conegui "pels fets i a l'altre no". "Tampoc és una preferència especial", ha assegurat.

En tot cas, ha afirmat que els seus diputats a Madrid no decidiran únicament "per fastiguejar" i ha posat èmfasi que Catalunya està "en una altra pantalla", en un procés que acabarà "com decideixin els ciutadans a les urnes, no als tribunals".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés