Actualitzat 29/03/2017 18:12

El TS demana 20.000 euros a Manos Limpias per poder querellar-se contra l'instructor del cas del 9N

MADRID, 13 oct. (EUROPA PRESS) -

La sala penal del Tribunal Suprem imposa a Manos Limipias una fiança en metàl·lic de 20.000 euros per exercir l'acció popular contra Joan Manel Abril Campoy, l'instructor en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de la causa contra Artur Mas i altres exalts càrrecs per la celebració de la consulta sobiranista del 9N del 2014. Haurà de ser abonada en tres dies de termini perquè pugui prosseguir la tramitació d'aquest assumpte.

La sala assenyala aquesta fiança amb caràcter previ a adoptar cap decisió sobre la querella que planteja Manos Limpias contra el citat magistrat per un presumpte delicte de prevaricació en la instrucció del 9N.

Abril Campoy, que en cas de ser investigat ho seria pel Suprem donada la seva condició d'aforat, va relegar el pseudosindicat --el secretari general del qual, Miguel Bernard, compleix presó preventiva pel cas Ausbanc-- quan va ordenar que deixés d'exercir la direcció lletrada de les acusacions populars en el cas, que va passar a ser cosa dels advocats de la Unió Professional de Policia i Unió Federal de policia.

INVESTIGACIÓ EN L'AUDIÈNCIA NACIONAL

L'alt tribunal, en sentència donada a conèixer aquest dijous i del qual n'ha estat ponent el seu president, Manuel Marchena, destaca que aquesta fiança és "proporcionada" davant del fet notori que "alguns membres del Sindicat Manos Limpias són investigats per delictes greus, entre d'altres, el d'extorsió i el de pertinença a organització criminal, els quals haurien estat comesos, precisament, en relació amb l'actuació com a acusació popular de l'esmentada entitat en processos penals".

"En aquest context --afegeix la resolució--, que posaria de manifest, com a mínim indiciàriament, un exercici espuri de l'acció popular, que seria utilitzada com a instrument per alterar la seva pròpia configuració, la quantia fixada en concepte de fiança està (...) a l'altura de les responsabilitats que assumeix l'esmentada entitat al pretendre personar-se com a acusació popular per respondre de les "resultes del judici".

La sentència recorda que l'acció popular comporta la prestació d'una fiança, que haurà de ser proporcionada i equitativa de tal manera que no impedeixi a ningú, en funció de la seva condició econòmica, l'accés al procés negant-li així el seu dret a la tutela judicial efectiva.

La fixació de la fiança no s'estableix "simbòlicament", segons el Suprem, sinó en relació amb la naturalesa dels fets perseguits i a l'innegable interès públic que existeix per a la seva persecució, responent a més a les exigències de moderació i de facilitació d'accés a la jurisdicció que preveu la llei a l'hora de regular l'acció popular.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés