Actualitzat 23/03/2017 18:13

El Tribunal Suprem comunica al Congrés la sentència que inhabilita Homs a un any i un mes

Homs condemnat a un any i un mes d'inhabilitació
EUROPAPRESS

MADRID, 23 març (EUROPA PRESS) -

El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha comunicat a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, la sentència que condemna el portaveu del PDeCAT, Francesc Homs, a un any i un mes d'inhabilitació per la seva participació en la consulta del 9N, segons ha informat aquest dijous l'alt tribunal.

La comunicació es formalitza un dia després de conèixer-se la sentència emesa per la Sala Segona del Suprem, que considera culpable Homs del delicte de desobediència greu comesa per autoritat administrativa, encara que l'absol del delicte de prevaricació, del qual també l'acusava la Fiscalia, que demanava per a ell una inhabilitació de nou anys.

La resolució de l'alt tribunal es produeix en la mateixa línia que la dictada la setmana passada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va condemnar l'expresident de la Generalitat Artur Mas pel mateix delicte a dos anys d'inhabilitació per a càrrecs públics electius locals, autonòmics o estatals en entendre, igual que estableix ara el Suprem, que la prevaricació administrativa de la qual tots dos havien estat acusats queden absorbides en el delicte principal de desobediència.

En relació amb el delicte de desobediència, la sentència explica que la providència del TC, de 4 de novembre del 2014, en la qual s'acordava la suspensió de les activitats relacionades amb el procés de participació, era de fàcil comprensió i ordenava a Francesc Homs que es paralitzessin les activitats ja engegades i que s'abstingués de promoure altres accions dirigides a la celebració de la consulta del 9N.

En aquest sentit, indica que Homs sabia perfectament quin era l'objecte de la impugnació i sabia que en el contingut de la providència s'al·ludia a totes aquelles activitats, presents o futures, que estiguessin dirigides a fer realitat la votació.

AMB DECISIÓ JUDICIAL FERMA

El Reglament de la Cambra baixa estableix que un diputat perdrà la seva condició per una decisió judicial "ferma" que anul·li l'elecció o la seva proclamació com a tal, com és el cas de la sentència del Tribunal Suprem sobre Homs.

Ara bé, la defensa del portaveu de l'antiga Convergència pot demanar aclariments al mateix Tribunal Suprem sobre els efectes de la sentència, i a més té dret a presentar un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional i, paral·lelament, sol·licitar que suspengui l'execució de la sentència fins que el TC resolgui.

Una vegada rebuda la notificació del Suprem, la presidenta del Congrés ha de comunicar la sentència a la Mesa i també a la Junta Electoral Central (JEC), que és la que expedeix les credencials dels diputats.

ABANDANAMENT AUTOMÀTIC DE L'ESCÓ

Com la resolució del Suprem ja es considera ferma, si no hi ha suspensió de la mateixa l'abandonament de l'escó haurà de ser automàtic i la JEC haurà d'expedir les credencials del nou diputat, que és el següent en la llista que la llavors anomenada Convergència va presentar per Barcelona.

En principi, i excepte renúncies, es tracta de Feliu Guillaumes, que ja va ser diputat de CiU en la V (1993-1996) i en la X (2011-2015) legislatures.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés