Actualitzat 09/02/2016 10:40

El tribunal absol l'excomptable de l'Institut Nóos, Miguel Tejeiro

La infanta Cristina y Urdangarín en el caso Nóos
POOL

A partir d'ara seran 17 les persones que s'asseuran al banc dels acusats

   PALMA DE MALLORCA, 9 Febr. (EUROPA PRESS) -

   El tribunal encarregat de jutjar el cas Nóos ha acordat l'absolució de l'excomptable de l'Institut Nóos Miguel Tejeiro, sobre qui no pesa cap acusació després que li hagin estat retirades per part de Manos Limpias, l'única part que dirigia accions penals contra ell.

   Tejeiro ha abandonat per tant la sala on se celebra el judici del cas Nóos, en què, tot i això, haurà de declarar com a testimoni.

   En concret, Manos Limpias reclamava onze anys de presó per a Tejeiro. A partir d'aquest dimarts, seran 17 les persones que estaran al banc dels acusats.

   En l'escrit de defensa que va presentar en el marc d'aquesta causa, al qual ha tingut accés Europa Press, Tejeiro assenyalava que en cap moment va tenir cap poder de decisió a Nóos, com tampoc va tenir participació societària ni va formar part dels òrgans d'administració del conjunt de mercantils propietat d'Iñaki Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres.

   Tejeiro, defensat pel lletrat Cristóbal Martell, sol·licitava la seva lliure absolució en aquesta causa, ja que afirma que no va portar a terme cap conducta delictiva ni va intervenir en els fets investigats. La Fiscalia Anticorrupció i la resta d'acusacions no veuen delicte en la seva actuació.

   En el seu escrit, el processat assegurava que va acceptar el càrrec de secretari "'ad honorem' i sense retribució econòmica", ja que constituïa "un honor i un privilegi social" formar part de la junta directiva de l'entitat "per la rellevància institucional de la seva composició personal" -entre els seus components es trobaven la infanta Cristina i Urdangarin-.

   De fet, l'inculpat assenyalava que la seva designació i pertinença a l'Institut Nóos no significava ni càrrega de treball ni dedicació efectiva "perquè no se celebraven materialment ni reunions de la seva junta directiva ni de l'assemblea de l'associació". De la mateixa manera, el seu lletrat al·legava que Tejeiro no va pertànyer al Comitè Executiu del Grupo Nóos, "l'existència del qual fins i tot desconeix".

   "La seva vida professional es va desenvolupar al marge d'aquesta associació i altres mercantils, sense cap intervenció en l'activitat que desenvolupaven", incidia l'advocat, de tal manera que "malgrat la seva condició de llicenciat en Dret no va assessorar ni va conèixer la condició contractual" de l'Institut amb les administracions públiques, de les quals Nóos va cobrar 6,2 milions d'euros, la gran part del destí dels quals va ser presumptament desviat a les empreses d'Urdangarin i Torres.

   Segons recordava, "amb idèntic caràcter formal i 'ad honorem'" va ser designat secretari de la Fundación Areté, en què no va emprendre cap activitat, i secretari no patró de la Fundación Deporte, Cultura i Integració Social, considerada pels investigadors successora de l'Institut Nóos.

   En aquest context, afirmava en el seu escrit que l'associació i el conglomerat de societats van confiar la gestoria fiscal, laboral i comptable al bufet Medina-Tejeiro, al qual pertanyia.

   En relació amb l'àmbit comptable, assenyala que "no hi intervenia materialment" i que la funció "es limita i constreny a la pura introducció mecànica de l'ingrés i despesa a partir dels suports girats de factures rebudes i emeses".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés