Actualitzat 10/02/2016 18:24

Tots els subordinats de Matas apunten a l'expresident

Urdangarin y Diego Torres
EUROPA PRESS

PALMA DE MALLORCA, 10 Febr. (EUROPA PRESS) -

   Amb vehemència i sense excepcions, quatre dels cinc exalts càrrecs de les Balears acusats en el marc del cas Nóos han responsabilitzat el cinquè d'ells, l'expresident del Govern Jaume Matas, de les decisions adoptades a l'hora de contractar amb Iñaki Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres a canvi de la posada en marxa de diversos projectes pressupost del qual --2,6 milions d'euros en total procedents de les arques del Govern-- res a veure amb el cost real --notablement inferior-- que van suposar.

   Després que aquest dimarts l'exdirector general d'Esports i medallista olímpic José Luis 'Pepote' Ballester obrís la veda d'acusacions i atribuís al també exministre les instruccions per adjudicar 'a dit' les iniciatives propostes per a les illes pel mateix Urdangarin, l'endemà  tres subordinats més de Matas va reafirmar el paper determinant que aquest va exercir en les negociacions per tenir els serveis de l'Institut Nóos i d'una altra de les entitats que conformaven l'entramat ordit per Urdangarin i Torres, Nóos Consultoria Estratègica.

   Tant l'exgerent de la Fundació Illesport, Gonzalo Bernal, com l'exdirector gerent de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur), Juan Carlos Alía, i l'exassessor jurídic d'aquesta entitat, Miquel Àngel Bonet, han assenyalat contundents que les directrius van partir sempre de l'exmandatari autonòmic -- qui té dues condemnes fermes per corrupció, per una de les quals va complir nou mesos a la presó--, tant a l'hora d'adjudicar l'organització de dos fòrums de turisme i esport a Palma --cost del qual ha pujat a 2,3 milions-- com una oficina per al seguiment de l'equip ciclista Illes Balears-Banesto.

   Bernal ha estat a la sessió d'aquest dimecres el primer a assenyalar que els contractes amb Urdangarin, "per l'import i la matèria", eren decidits per endavant per Matas fins al punt que els qui intervenien en la tramitació dels mateixos "no entràvem a valorar res; tot ens venia acordat".

   De fet, a preguntes de la fiscal anticorrupció Ana Lamas, ha relatat que "molt abans" de la formalització del contracte per a la materialització del servei per al seguiment de la repercussió del club esportiu en els mitjans de comunicació "havien fet activitats i treballat en això".

   Segons ha apuntat, era Ballester qui sobre aquesta qüestió li traslladava les instruccions procedents de presidència. "Ballester no podia adoptar els acords sense el vistiplau ni el beneplàcit del president", ha remarcat. Alhora, ha recordat que va mantenir una reunió amb Diego Torres i altres exalts càrrecs de les Balears per abordar la gestió del projecte ja que tant el seu impuls com el seu preu --150.000 euros públics més IVA-- "ja eren adoptats".

   Per la seva banda, Alía ha recordat de la mateixa manera que va ser Ballester qui li va traslladar que el 'presi', referint-se a Matas, va ordenar que calia contractar Nóos Consultoria Estratègica pel marxandatge de l'illes Balears-Banesto i que era l'Ibatur qui havia de pagar el preu fixat per a això. Més en concret, l'exgerent de l'Ibatur s'ha referit als 116.566 euros que la seva entitat, dependent del Govern, va abonar a Nóos Consultoria per l'elaboració del material promocional de l'equip i la creació de la seva pàgina web.

L'ORDRE DE CONTRACTAR URDANGARIN ERA "DRÀSTICA I DIRECTA"

   Més contundent ha estat l'exresponsable dels serveis jurídics d'aquest organisme, qui ha assenyalat que l'ordre de l'expresident balear de contractar Urdangarin era "dràstica i directa". Durant el seu interrogatori, Bonet, l'únic dels 17 acusats del cas Nóos que actualment es troba a la presó, ha incidit que, sota l'últim mandat de Matas (2003-2007), hi havia una "consigna fèrria que tot el que venia del president no es discutia".

   És més, després de preguntar-li pel contracte per a l'elaboració del material promocional de l'illes Balears-Banesto, Bonet, ha recordat que va elaborar un informe que avalava la legalitat de l'expedient així com la resolució que donava llum verda a l'adjudicació directa.

   Uns fets que, ha admès, va portar a terme conscient de la inexistència d'un expedient de procediment administratiu i de l'incompliment de la normativa que imposa en aquests casos la necessitat d'un concurs públic, motiu pel qual ha manifestat penedir-se "moltíssim". "Ha estat un error gravíssim al qual deuria haver-me oposat", ha apuntat.

   Davant d'aquesta tessitura, Matas haurà d'explicar-se aquest dijous i ho farà a partir de les 9.15 hores, quan està fixada la quarta jornada del judici. La sessió arrencarà així amb la seva compareixença, que preveu prolongar-se durant diverses hores després de les acusacions abocades contra ell per Ballester, Bernal, Alía i Bonet.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés