Publicat 03/05/2016 19:29

Torres demana personar-se en la causa oberta contra Manos Limpias i Ausbanc a l'AN

Diego Torres
SEÑAL

PALMA DE MALLORCA, 3 maig (EUROPA PRESS) -

La defensa de l'exsoci d'Iñaki Urdangarin, Diego Torres, ha presentat un escrit davant de l'Audiència Nacional en què demana personar-se com a perjudicat --o, de manera subsidiària, com a acusació popular--, en la causa oberta contra Ausbanc i el secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernad, per presumptes extorsions a entitats bancàries.

Mitjançant un escrit a què ha tingut accés Europa Press, l'advocat Manuel González Peeters afirma ostentar "la condició de perjudicat" pels "desordres" que, segons la seva opinió, són "deliberadament executats" pel sindicat en el cas Nóos. Es tracta de l'única acusació que exerceix accions penals contra la Infanta Cristina, per a qui sol·licita vuit anys de presó per dos delictes fiscals.

Segons recrimina el lletrat, les acusacions abocades per Manos Limpias contra els seus patrocinats --Torres i la seva dona, Ana María Tejeiro-- "s'aparten, en molt, de les pretensions del Ministeri Fiscal", que segons la seva opinió "tampoc s'ajusten a la realitat dels fets ni a la del dret".

L'advocat s'empara en diversa jurisprudència per reforçar la seva legitimitat a l'hora de reclamar la personació, i demana que "per a l'improbable cas que no s'apreciés que els meus representats són, almenys, perjudicats", puguin exercir l'acusació popular.

De manera paral·lela, la defensa de Torres ha sol·licitat a l'Audiència Provincial de les Balears que verifiqui, després d'així requerir-ho a l'entitat, si l'acta en la qual Manos Limpias va acordar personar-se en la causa és falsa i per tant no té validesa. Si fos d'aquesta manera, reclama que es procedeixi a l'expulsió "immediata" del sindicat com a acusació popular en la causa.

Així ho exposa en un escrit a què ha pogut accedir Europa Press i en què el lletrat Manuel González Peeters assevera que, de no rendir-se compte de la "bondat" de l'acta en un termini no superior a les 24 hores, l'entitat sindical ha de ser expulsada "de seguida".

La defensa es remet a informacions fa poc publicades sobre aquesta qüestió segons les quals la personació de l'entitat sindical "podria ser apòcrifa, fet que sens dubte tindria incidència en aquest procediment". Es tracta d'un extrem que, assevera l'advocat, "fins ara, com a mínim per a aquesta part, era del tot desconegut".

L'advocat recalca que l'expulsió de Manos Limpias tindria, entre d'altres, efectes sobre Ana María Tejeiro, contra qui "sosté acusació per fets respecte als quals ni tan sols l'acusa el Ministeri Fiscal".

"És evident que amb això no s'està, ni remotament, manifestant que les imputacions de les acusacions tinguin indici algun de realitat i tipicitat, però això no és la raó d'aquest escrit", incideix González Peeters.

En aquesta línia, el representant processal de Torres al·ludeix a la "inintel·ligible" retirada d'acusacions per part del sindicat contra l'excomptable de l'Institut Nóos Miguel Tejeiro al començament del judici, "fet que auspicia no poder descartar, a hores d'ara, que els interessos que l'han guiat siguin els espuris" objecte d'investigació en l'Audiència Nacional contra Manos Limpias.

Per la seva banda, el fiscal anticorrupció Pedro Horrach va anunciar la setmana passada que demanarà a l'AN testimoni de les seves investigacions entorn de Manos Limpias, tant la referida a les suposades extorsions portades a terme a entitats bancàries com la centrada en el finançament i el funcionament intern del sindicat, per aportar-la al tribunal que jutja el cas Nóos. Serà una vegada analitzada quan valori i informe sobre la pertinència que l'entitat continuï exercint l'acusació popular en la causa.

En declaracions als mitjans a la sortida de les dependències on se celebra la vista oral del cas Nóos, a Palma, ha assenyalat que sol·licitarà la documentació en un termini "relativament breu". El representant del Ministeri Públic ha remarcat que "primer es valorarà la documentació" i després, en funció del que aquesta digui, es determinarà quina petició cursar al tribunal.

Una hipotètica expulsió del sindicat en aquest cas comportaria, per tant, que la germana del rei Felip VI deixés d'estar encausada.

EL TRIBUNAL JA VA REBUTJAR L'EXPULSIÓ

El tribunal ja va rebutjar fa poc que Manos Limpias fos expulsada del procediment judicial, desestimant d'aquesta manera la petició ja feta en el seu moment per l'advocat de Torres --i a la qual es van adherir la majoria de defenses-- que el sindicat deixés de ser part en la causa. La Sala va manifestar que seria, en tot cas, en sentència quan es valoraria aquesta qüestió.

Es dóna la circumstància que la mateixa defensa de la Infanta es va oposar a la pretensió del lletrat de Torres. De fet, un dels lletrats de l'acusada, Juan Segarra, va incidir en la conveniència que l'actuació de Manos Limpias en aquest procediment es valori en sentència, ja que segons la seva opinió ha de ser en aquesta fase en la qual es determini si el sindicat ha exercit l'acusació "de manera espúria i si hi ha hagut temeritat en la seva actuació".

LA SALA DEFENSA LA PRESUMPCIÓ D'INNOCÈNCIA DE MANOS LIMPIAS

La pluja de crítiques cap al paper de Manos Limpias en virtut de les investigacions de l'Audiència Nacional contra Ausbanc i el sindicat per presumptes extorsions a entitats bancàries, va portar a la presidenta del tribunal, Samantha Romero, a exigir "rigor" ja que "no hi ha una sentència ferma contra ningú". "Cal respectar el principi de presumpció d'innocència", va etzibar.

La magistrada va afirmar en aquesta línia que no cap un pronunciament "anticipat" en aquest sentit, perquè, ha subratllat, "no afegirà res" a allò disposat en la sentència amb el qual el passat 29 de gener el tribunal va acordar que la Infanta continuï en el banc dels acusats i ha rebutjat per tant que li fos aplicada l'anomenada doctrina Botín.

En aquesta resolució, de 85 pàgines, la Sala qüestiona de manera contundent la tesi mantinguda pel Tribunal Suprem sobre la doctrina Botín i subratlla que aquesta "no troba aliment en la norma processal penal vigent ni pot emparar-se en la voluntat del legislador" dirigida a garantir que tota persona pugui ser part en un procés judicial.

En la seva intervenció, la presidenta va afirmar que "als juristes cal exigir-los rigor. Sembla que l'important no és el que passa en aquesta sala, i això no es pot tolerar. No tenim una sentència ferma contra ningú i la presumpció d'innocència ho és per a tots els ciutadans", va incidir.

Per la seva banda, l'advocada que representa el sindicat en aquest procediment judicial, Virgínia López Negrete, en el seu torn de paraula, ha recalcat que el seu client, com a entitat jurídica, "no és investigat ni ha estat imputat".

"Tampoc hi ha cap tipus de mesura cautelar, i així i tot això no constituiria un motiu suficient. L'única manera de permetre-ho seria la suspensió de la mateixa persona jurídica amb l'eliminació dels òrgans de Manos Limpias, però aquesta està plenament activa i amb plena capacitat de seguir en aquest procediment", ha reblat.

Tal com ha remarcat, és "perfectament legítima la presència d'aquesta acusació aquí, tot i que molts pretenguin desacreditar la personació de Manos Limpias en nombrosos casos".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés