Actualitzat 31/03/2017 13:52

Toni Cantó, decidit a activar la Comissió Anticorrupció malgrat la falta d'acord

Dos mesos després de crear-se no s'ha reunit, manca d'un pla d'acció i ha de revisar el mètode de funcionament que havia ideat

MADRID, 4 des. (EUROPA PRESS) -

El president de la Comissió de Qualitat Democràtica contra la Corrupció i de Reformes Institucionals i Legals, el diputat de Ciutadans, Toni Cantó, està disposat a activar aquest òrgan que, malgrat portar dos mesos constituït, encara no ha començat a treballar per la falta d'acord entre els grups parlamentaris.

L'òrgan 'estrella' del Congrés en matèria d'anticorrupció, es va crear a final de setembre i des d'aleshores els partits han estat incapaços de consensuar quins són els primers temes que s'han d'analitzar.

El mètode de treball i els assumptes a tractar han estat debatuts en diverses reunions dels membres de la Taula i els portaveus de la comissió, però és de la poques que encara no ha celebrada la seva primera convocatòria per discutir iniciatives o rebre a compareixents.

Amb aquest panorama, el president de la Comissió té decidit posar data a una primera reunió d'aquest òrgan per començar a treballar i fins i tot està disposat a reconsiderar el pla inicial que s'havia posat sobre la taula, segons han explicat fonts parlamentàries a Europa Press.

DIFICULTATS PER CREAR SUBCOMISSIONS

Inicialment s'havia acordat que la comissió, que no té caràcter legislatiu, funcioni mitjançant subcomissions (grups de treball a porta tancada on compareixen experts per il·lustrar als diputats sobre diferents temes i que després eleven les seves conclusions al ple).

Tot i això, davant de la proliferació de peticions per crear subcomissions en altres àrees, el Congrés s'ha vist obligat a posar ordre i, entre les vuit que els grups han decidit activar en primer lloc, no hi ha cap de les que hauria de crear-se a la Comissió de Qualitat Democràtica.

Per això, alguns grups assumeixen que es veuran abocats a revisar els seus plans i Cantó preveu fins i tot renunciar a les subcomissions i començar a citar en la pròpia comissió als experts que pretenien rebre sota l'altre format.

I tot això unit a que encara no han estat capaços d'establir quins són els primers assumptes que han d'abordar. En principi, havia un acord perquè la primera subcomissió que volien posar en marxa s'ocupés de tres temes: contractació pública, protecció dels denunciants de corrupció i creació d'un observatori preventiu d'aquesta xacra.

FINANÇAMENT DE PARTITS

Però la setmana passada el Consell de Ministres ha aprovat sengles projectes de llei per a transposar dues directives europees sobre contractació pública que se'n van a haver de tramitar en la Cambra. Això va portar a Cantó a sondejar als grups, amb la idea de vorejar aquest assumpte i substituir-lo per un altre.

Tots es van mostrar d'acord a deixar aquest tema a una banda, però van sorgir discrepàncies sobre quin altre tema havia d'incloure's en aquesta primera subcomissió. Així, mentre PP i Ciutadans van proposar obrir el debat sobre el finançament dels partits polítics, el PSOE, Units Podem i els grups minoritaris han apostat per centrar-se a revisar el sistema de nomenaments dels òrgans reguladors i constitucionals.

El desacord es va evidenciar dijous passat a la reunió, ja de caràcter formal, celebrada per la Taula i els portaveus de la comissió, on, lluny de registrar-se avenços, s'ha reculat i van quedar oberts tots els temes.

I és que, PP i Ciutadans van fer volta enrere i van defensar reprendre l'assumpte dels contractes públics, mentre que la resta ha insistit en que caldria centrar-se en el relatiu als òrgans amb membres elegits pel Parlament (Tribunal Constitucional, Tribunal de Comptes, Consell General del Poder Judicial, la Junta Electoral Central i RTVE) o almenys han de passar un examen parlamentari (fiscal general de l'Estat, CNMV, Comissió de la Competència, Agència de Protecció de Dades i Consell de la Transparència, entre d'altres).

Així, si continua el bloqueig, Cantó té previst sotmetre l'assumpte a votació a una reunió de la comissió prevista per a la penúltima setmana de desembre. Si tots mantenen les seves postures i no s'aconsegueix abans un acord, el PSOE, Units Podem, ERC, PNB i l'antiga Convergència sumarien majoria per imposar el seu criteri.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés