Actualitzat 25/04/2016 18:06

El TJUE celebra dimarts la vista sobre la retroactivitat de les clàusules sòl

Una Imagen Del Tribunal De Justicia De La UE En Luxemburgo
TRIBUNAL DE JUSTICIA DE LA UNIÓN EUROPEA

BRUSSEL·LES/MADRID, 25 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) farà aquest dimarts, 26 d'abril, una vista oral sobre els tres assumptes prejudicials acumulats en relació amb la retroactivitat de les clàusules sòl a Espanya, en què seran escoltades totes les parts involucrades.

   La banca espanyola està en espera d'aquest procés davant de l'impacte de la caiguda de l'euríbor a terreny negatiu en els seus comptes i una vegada que han assumit que els tipus d'interès romandran en mínims històrics en el curt termini.

   En el millor dels casos, la sentència formal del TJUE arribaria en uns cinc o sis mesos. Les clàusules sòl han impedit als hipotecats beneficiar-se de la caiguda històrica de l'euríbor, principal índex de referència per a la majoria de les hipoteques, que porta enfonsat en taxes mensuals negatives des del mes de febrer.

   Després d'aquesta vista, l'advocat general que es designi per al cas començarà la seva feina amb vista a presentar unes conclusions. Aquest procés pot tardar entre tres i quatre mesos, depenent, entre d'altres factors, de la complexitat jurídica de l'assumpte.

   La sentència final acostuma a dictar-se entre dos i quatre mesos després que l'advocat general hagi presentat les seves conclusions. No hi ha una data prevista concreta per a la publicació de la sentència.

   En total, el procés acostuma a durar entre un any i un any i mig des que es presenta el recurs o la qüestió prejudicial. En aquest cas, són tres els assumptes prejudicials acumulats sobre la irretroactivitat de les clàusules sòl, que van ser presentats entre l'abril i el juny del 2015.

AEB: EL LÍMIT ÉS QUE UNA HIPOTECA SURTI GRATIS

   Des de la patronal bancària, el president de l'Associació Espanyola de la Banca (AEB), José María Roldán, defensava fa poc que una hipoteca es caracteritza per deixar diners a canvi d'una quantitat addicional, fet pel qual ha assenyalat com el "límit" que l'endeutat no hagi de pagar res davant de la caiguda de l'euríbor. "El límit és que no hagis de pagar res i el préstec et surti gratis", sentenciava de manera contundent.

   El Tribunal Suprem va decidir precisament el 14 d'abril suspendre la tramitació d'un recurs sobre clàusules sòl en espera de conèixer el pronunciament de la Justícia europea. L'alt tribunal estudia el cas de dues persones que van sol·licitar la suspensió de la resolució d'un recurs presentat per Unicaja a l'octubre del 2015.

   Les entitats financeres espanyoles han percebut uns 4.474 milions d'euros per a l'aplicació de clàusules sòl en les hipoteques entre novembre del 2009, quan els bancs i caixes van activar la seva comercialització, i fins al 9 de maig del 2013, data sobre la qual ha dictat doctrina el Tribunal Suprem a partir de la qual tornar allò cobrat per aquest tipus mínim per falta de transparència.

UN COST TOTAL DE GAIREBÉ 9.800 MILIONS PER A LA BANCA

   De reconèixer Brussel·les la devolució de tots els imports cobrats per les clàusules sòl des de l'origen del préstec, que no s'espera de manera imminent, la banca espanyola hauria de tornar aquests gairebé 4.500 milions, xifra que engrandiria la factura de 5.269 milions pels interessos cobrats des del 9 de maig del 2013 fins a finals del 2015, segons càlculs d'Analistes Financers Internacionals (Afi).

     Així doncs, les entitats financeres han ingressat gairebé 9.800 milions des del 2009 gràcies a limitar en les hipoteques la caiguda de l'euríbor.

   El TJUE ja s'ha pronunciat altres vegades sobre les clàusules sòl. L'última també a mitjans d'aquest mes, quan va declarar il·legal la normativa espanyola que obliga un jutge a suspendre automàticament una acció individual d'un consumidor per declarar el caràcter abusiu d'una clàusula sòl en espera d'una sentència en relació amb una acció col·lectiva exercitada per una associació de consumidors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés