Actualitzat 30/03/2017 00:26

Tècnics d'Hisenda asseguren que el codi tributari de Catalunya compleix amb la normativa espanyola

BARCELONA, 20 oct. (EUROPA PRESS) -

Els Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) han assegurat que el nou codi tributari de Catalunya, aprovat aquest dijous al Parlament, està redactat "dins de les possibilitats que permet la normativa vigent a Espanya i, de fet, presenta molts paral·lelismes amb les figures fiscals estatals", han assenyalat en un comunicat.

El Parlament ha aprovat, amb el suport de JxSí i la CUP, l'admissió a tràmit d'una part de la segona llei de 'desconnexió' que estableix l'estructura i les funcions de l'administració tributària de la Generalitat, que formen l'Agència Tributària de Catalunya, després que s'han rebutjat les esmenes a la totalitat de C's, PSC, SíQueEsPot i el PP.

La diputada de JxSí Maria Senserrich ha explicat que la segona llei de desconnexió aborda el "codi tributari de Catalunya" i els llibres primer, segon i tercer relatiu a l'administració tributària de la Generalitat de Catalunya, que aborden les disposicions generals; l'agència tributària de Catalunya i la junta de tributs, i el consell fiscal i l'institut d'investigació fiscal i estudis tributaris.

Els tècnics d'Hisenda han afirmat que aquest codi està redactat d'acord amb la normativa vigent a la Llei General Tributària (LGT) i amb la normativa que regula el sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú i les ciutats amb estatut d'autonomia.

Segons la seva opinió, "s'ha tingut especial cura perquè aquest codi no sigui titllat d'inconstitucional, tot i que els grups proposants ho configurin com una de les lleis d'una hipotètica i futura 'desconnexió' de Catalunya amb l'Estat espanyol".

Així, segons l'opinió de Gestha, des d'una perspectiva exclusivament tècnica, el text proposat "casa" amb el sistema tributari estatal, i afegeix que s'aprecien poques novetats en l'Agència Tributària Catalana que estableix aquesta proposició de llei, la qual es configura a l'àmbit dels impostos exigits per la Generalitat com un mirall de l'Agència Estatal Tributària (AEAT).

Per a Gestha, la novetat principal d'aquesta proposició de llei és la creació del Consell Fiscal de Catalunya, un organisme que neix amb vocació d'interlocució permanent entre l'administració tributària catalana i els col·legis professionals i associacions d'assessors fiscals i que tindrà àmplies funcions, com proposar estratègies per millorar l'eficiència del sistema fiscal català, gestionar el registre d'assessors fiscals de Catalunya i avaluar els resultats del Pla de Control de l'Agència Tributària de Catalunya, entre d'altres.

Ha remarcat que és important "evitar que aquest organisme s'acabi convertint en un lobby si hi ha una sobrerepresentació d'assessors fiscals" a l'hora de tramitar i informar normes tributàries, per la posició de privilegi de la qual gaudiran si es porta a terme aquesta legislació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés