Publicat 03/05/2016 15:47

El TC suspèn l'impost d'habitatges buits de Catalunya, la llei d'igualtat i la de governs locals

La bandera de España ondea en el Tribunal Constitucional
EUROPA PRESS

Admet també dos recursos de Catalunya contra plans nacionals de protecció civil

MADRID, 3 maig (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional (TC) ha deixat en suspens, en admetre a tràmit, tres lleis aprovades pel Parlament que van ser recorregudes a final del passat mes pel Govern central. Es tracta de la llei que grava els habitatges buits, la de governs locals i la llei d'igualtat entre homes i dones; els recursos comporten la petició de la seva suspensió cautelar si són admeses a tràmit.

Les providències que s'han donat a conèixer aquest dimarts i que van ser aprovades al ple del TC de la setmana passada, acorden donar trasllat de totes les actuacions al Congrés dels Diputats i al Senat, així com el Parlament i a la Generalitat, que disposaran de quinze dies per personar-se en el procés i formular les al·legacions que considerin convenients.

L'admissió suposa la suspensió de la vigència i aplicació dels tres preceptes impugnats com a conseqüència automàtica de la invocació per part del Govern en el seu recurs de l'article 161.2 de la Constitució.

L'esmentat precepte estableix que "el Govern podrà impugnar davant del Tribunal Constitucional les disposicions i resolucions adoptades pels òrgans de les Comunitats Autònomes. La impugnació produirà la suspensió de la disposició o resolució recorreguda, però el Tribunal, en el seu cas, haurà de ratificar-la o aixecar-la en un termini no superior a cinc mesos".

L'admissió a tràmit i la suspensió cautelar no suposen cap pronunciament sobre el fons del recurs, que el Tribunal resoldrà en sentència durant els pròxims dies, segons han assenyalat fonts del tribunal de garanties.

Segons va explicar el passat 22 d'abril el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, l'Estat impugna la llei que estableix un impost als habitatges buits perquè aquest fet imposable ja està gravat en l'actual sistema de finançament de les hisendes locals, que preveu recàrrecs de fins al 50% en l'Impost sobre Béns Immobles (IBI). Un nou tribut sobre el mateix fet, ha dit, incorre en "vici d'inconstitucionalitat".

Les altres dues lleis afectades, recorregudes perquè el Govern espanyol estima que envaeixen competències, són la Llei 16/2015, relacionada amb l'activitat dels governs locals, i la Llei 17/2015, orientada a la igualtat efectiva d'homes i dones.

Catalá va justificar aquests recursos en "l'exercici normal de les competències de cada administració pública quan considera que una altra s'ha extralimitat en les seves competències". L'Estat, va dir, ha impugnat 30 lleis catalanes, igual que la Generalitat n'ha impugnat gairebé mig centenar del Govern espanyol.

La llei d'igualtat efectiva fixava diferents polítiques públiques dirigides a promoure la igualtat efectiva i apoderament, reconeix el paper de les associacions de defensa dels drets de les dones, estableix que en la contractació i a l'hora de destinar ajudes es prioritzin empreses i entitats que tinguin plans d'igualtat i determina que hi ha d'haver paritat als òrgans col·legiats, tribunals i òrgans tècnics de selecció de les administracions.

També aposta per una educació no sexista, per la prohibició de joguines i determinats anuncis publicitaris i per l'impuls de la conciliació i el repartiment de tasques.

MEDI AMBIENT I PROTECCIÓ CIVIL

A més, el Constitucional ha admès a tràmit un altre recurs, en aquesta ocasió presentat per la Generalitat, contra diversos articles de la Llei del Sistema Nacional de Protecció Civil aprovat pel Govern de Mariano Rajoy el 2015. El tribunal de garanties ha donat un termini de quinze dies per personar-se en el procediment o formular al·legacions.

El recurs es va presentar el 5 d'abril al·legant el Govern que aquesta norma limitava l'exercici dels poders i les facultats reconegudes a la Generalitat. Alhora, va argumentar que contenia un "gran nombre d'inconcrecions" i "conceptes genèrics" que no permetien delimitar aquells aspectes recollits a la llei.

El Govern central va defensar l'aprovació d'aquesta Llei del Sistema Nacional de Protecció Civil per "adaptar-se a les noves demandes de la societat espanyola i als nous tipus d'emergències i catàstrofes", actualitzant l'anterior norma del 1985.

Finalment, el ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el conflicte positiu de competència promogut pel Govern de Catalunya contra l'assignació de funcions executives a òrgans estatals establertes en diversos preceptes i a l'Annex II del Reial decret 1007/2015, de 6 de novembre, pel qual es regula l'adquisició pel Fons de Carboni per a una Economia Sostenible, de crèdits de carboni del Pla d'Impuls al Medi ambient en el sector de l'empresa "PIMA Empresa", per a la reducció de gasos d'efecte hivernacle a les seves instal·lacions.

En aquests dos últimos casos, el TC acorda donar trasllat de la demanda al Govern de la Nació, que disposarà d'un termini per aportar tots els documents i al·legacions consideri convenients.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés