Actualitzat 03/09/2017 12:27

El TC reprèn el dimecres la seva activitat, coincidint amb una setmana clau del procés independentista

   MADRID, 3 set. (EUROPA PRESS) -

   El Tribunal Constitucional (TC) reprendrà la seva activitat postvacances amb un ple de caràcter ordinari el proper 6 de setembre, coincidint amb una setmana clau en el procés independentista impulsat pel Parlament i el Govern.

   Des de la Generalitat i JxSí s'està apuntant la setmana vinent com la data possible per aprovar la Llei de Referèndum i la de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República, encara que encara no han desvetllat la fórmula que utilitzaran per fer-ho, és a dir, si serà a través del Parlament o mitjançant un decret que aprovi l'Executiu de Carles Puigdemont.

   Fonts jurídiques han assenyalat a Europa Press que el Ple del TC de la setmana vinent té caràcter ordinari i en principi no té previst resoldre cap qüestió referida a la Llei de Transitorietat Jurídica, que el seu contingut ja ha estat presentat però la tramitació de la qual encara no s'ha iniciat ni tan sols en la Mesa del Parlament.

   No obstant això, encara queda temps perquè la norma sigui objecte d'alguna decisió parlamentària que permeti al Govern impugnar-la davant el tribunal de garanties, que podria llavors estudiar l'admissió a tràmit del recurs tant en el ple ordinari com en una sessió convocada amb caràcter monogràfic si això fos necessari.

   Els plens del Tribunal Constitucional se celebren els dimarts, dimecres i dijous en setmanes alternes, si bé el primer que es reunirà al setembre no s'iniciarà fins al dimecres 6 perquè un dia abans tant el president, Juan José González Rivas, com els magistrats estan cridats a acudir a l'acte formal d'obertura de l'any judicial que presidirà el Rei Felipe VI; serà un dia després quan l'òrgan de garanties es reuneixi en el Ple.

CALENDARI ENCARA DESCONEGUT

   En tot cas, el calendari del TC per a aquesta tardor haurà d'adaptar-se als diferents recursos que pugui presentar tant l'Advocacia de l'Estat com la Fiscalia respecte dels passos que previsiblement donarà el Parlament català per treure endavant les lleis de desconnexió.

   En primer terme, els magistrats hauran de valorar si té encaix constitucional l'esmentada Llei de Transitorietat, que posa les bases a una eventual desconnexió que s'iniciaria tan sols un dia després del referèndum convocat per el 1 d'octubre.

   La Mesa del Parlament encara no ha mogut fitxa respecte a aquesta norma, si bé encara hi ha temps que ho faci en la propera reunió amb l'objectiu de portar-la al ple de la cambra dels dies 6 i 7.

   Una altra via seria esperar a la pròpia celebració del ple, invocar l'article 81.3 del reglament que permet introduir noves votacions en l'ordre del dia i forçar així la seva aprovació, sense descartar tampoc l'opció d'un ple parlamentari o fins i tot l'aprovació de la norma per reial decret del Govern autonòmic.

   Per la seva banda, i depenent de la fórmula adoptada, els serveis jurídics de l'Estat podran optar per un recurs d'inconstitucionalitat --que precisaria d'informe previ del Consell d'Estat-- o bé per la presentació d'un incident d'execució de sentència, ja que la Llei de Transitorietat vindria a suposar un nou incompliment de la sentència que aquest òrgan va dictar en 2015 anul·lant la denominada resolució independentista i prohibint qualsevol actuació dirigida a dur a terme el procés polític de desconnexió.

   En aquesta sentència el TC va advertir que qualsevol decisió que activés la resolució independentista anul·lada podria tenir com conseqüència la sanció als responsables.

   Basant-se en això, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tramitat procediments per desobediència contra responsables polítics catalans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés