Actualitzat 29/03/2017 12:57

El TC demana a Fiscalia que estudiï procedir contra Forcadell per la declaració de ruptura

Estima de manera unànime l'incident d'Execució instat pel Govern espanyol per donar continuïtat a la ruptura

MADRID, 6 oct. (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional (TC), de manera unànime, ha estimat l'incident d'execució instat pel Govern espanyol arran de l'aprovació pel Parlament de Catalunya el passat 27 de juliol de la resolució que va donar començament a l'anomenat procés de ruptura. El tribunal de garanties dedueix testimoni a la Fiscalia respecte de l'actuació de la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, per incomplir el seu deure d'acatar les decisions d'aquest òrgan.

En la seva sentència, el TC no es considera cridat a resoldre si la conducta de Forcadell és constitutiva o no d'infracció penal, però sí pot posar els fets en coneixement del Ministeri Públic a fi que aquest, "si ho estima pertinent, promogui l'exercici de les accions penals que consideri procedents".

La decisió del tribunal que s'ha conegut aquest dijous és conseqüència de l'adoptada el passat 1 d'agost pels onze magistrats que conformen aquest òrgan. En l'esmentada ocasió van acordar suspendre la resolució per la qual el Parlament va donar començament al procés de secessió i van donar el primer pas per adoptar, com finalment va passar, les mesures sol·licitades pel Govern espanyol com la imposició de multes o l'obertura d'un procediment penal contra els responsables de la iniciativa parlamentària catalana.

PETICIÓ A FISCALIA

Sobre Forcadell, el TC considera que la successió temporal dels esdeveniments ha posat en evidència la "pretensió" de la Cambra autonòmica d'"incomplir les resolucions del Tribunal Constitucional".

Tot i les advertències contingudes en anteriors resolucions, la presidenta de la Cambra va accedir a sotmetre al ple la votació de la proposta feta per dos grups parlamentaris de modificar l'ordre del dia i incloure un nou punt per a la votació de la ratificació de l'informe i conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent.

L'esmentada actuació constitueix segons els magistrats "un incompliment objectiu del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir els mandats" del Tribunal, "deure del qual se li va advertir de manera expressa, en la qualitat de presidenta del Parlament i sota la seva responsabilitat".

NO ESTAVA OBLIGADA

La sentència argumenta que l'actuació de la presidenta del Parlament no "venia obligada per un compliment escrupolós del Reglament", tal com al·legava Forcadell a l'informe enviat a aquest òrgan, perquè "les disposicions reglamentàries de les Cambres no poden contradir l'imperi de la Constitució com a norma suprema, ni ser interpretades de manera que entrin en contradicció amb els pronunciaments del Tribunal Constitucional".

El TC argumenta també que amb base en el mateix Reglament, la Mesa va poder haver decidit no tramitar aquesta proposta parlamentària "per contravenir pronunciaments" continguts en les resolucions del Tribunal.

AVÍS A PUIGDEMONT

Per tot l'anterior, a més de declarar la inconstitucionalitat i nul·litat de la resolució de ruptura del Parlament de Catalunya, el ple acorda notificar personalment la seva decisió a la presidenta de la Cambra autonòmica, als altres membres de la Mesa del Parlament i al secretari general, així com el president i altres membres del Govern de la Generalitat de Catalunya, als qui adverteix, sota preparació de les responsabilitats que poguessin eventualment incórrer, del seu deure d'abstenir-se de complir tal acord.

També els recorda el seu deure d'impedir o parar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la nul·litat de l'esmentada Resolució.

El ple aclareix que "no és competència d'aquest Tribunal resoldre si la conducta de la Presidenta del Parlament és constitutiva d'alguna infracció penal, però sí constatar que les circumstàncies abans referides constitueixen un conjunt d'entitat suficient per traslladar-les al Ministeri Fiscal a fi que, si ho estima pertinent, promogui l'exercici de les accions penals que consideri procedents".

Per aquesta raó, acorda deduir testimoni al Ministeri Públic perquè, "si ho estima procedent, exerceixi les accions que corresponguin davant del Tribunal competent, sobre l'eventual responsabilitat que haguessin pogut incórrer la Presidenta del Parlament de Catalunya (*) i, en el seu cas, qualssevol altres persones, per incomplir" les resolucions del Tribunal Constitucional.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés