Publicat 17/02/2016 15:22

El TC comunica al TSJC les seves accions contra Conselleria d'Exteriors perquè no actuï si s'impugna allà l'actuació

La bandera de España ondea en el Tribunal Constitucional
EUROPA PRESS

MADRID, 17 febr. (EUROPA PRESS) -

El ple del Tribunal Constitucional (TC) acorda en la resolució per la qual admet la impugnació pel Govern central de la creació de la Conselleria d'Afers Estrangers de la Generalitat de Catalunya comunicar aquesta decisió al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) amb la finalitat que suspengui qualsevol actuació que hagi pogut haver emprès respecte a aquest assumpte fins que es resolgui el conflicte de competència que ha començat a tramitar.

Així s'assenyala en la sentència aprovada aquest dimarts a la nit pel tribunal de garanties, en què acorda dirigir-se en concret a la sala del contenciós administratiu del TSJC per si davant seu estiguessin ja impugnats o s'impugnessin en el futur els preceptes objecte del recurs del Govern central, que són dos articles del Decret pel qual es va crear aquest departament i dos més de l'acord d'"estructuració", signats els passats 13 i 19 de gener.

Si es presenten aquests recursos davant del TSJC, l'esmentat tribunal haurà de suspendre la tramitació del procés fins que es resolgui el present conflicte de competència.

Els preceptes impugnats són d'una banda els articles 1.1 i 3.3 apartats 1 i 2 del Decret de la Generalitat de Catalunya 1/2016 de 13 de gener de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels Departaments de l'Administració de la Generalitat, pel que fa a la creació del Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència.

Igualment es revisarà la constitucionalitat de la competència per part del Govern central en relació amb els articles 1.1 b) i 20 de decret de la Generalitat de Catalunya 45/2016 de 19 de gener, d'estructuració de l'esmentada Conselleria d'Exteriors.

Es va sol·licitar la suspensió de la competència de l'esmentat departament, que s'ha acordat de manera automàtica en compliment de l'assenyalat a l'article 161.2 de la mateixa Constitució en tractar-se d'una petició de l'Executiu.

El Consell de Ministres del passat 5 de febrer va aprovar la interposició d'aquest conflicte de competència en entendre que la política internacional és competència exclusiva de l'Estat, per la qual cosa cap òrgan autonòmic no pot arrogar-se'n l'exercici.

20 DIES A LA GENERALITAT

Els magistrats del Constitucional han donat a conèixer la seva decisió a la Generalitat, per conducte del seu president, Carles Puigdemont, perquè en el termini de 20 dies "aporti tots els documents i al·legacions que consideri convenients" abans de decidir si anul·len la creació de departament d'Exteriors del Govern autonòmic català, que ha inclòs aquestes competències dins del seu procés de ruptura amb Espanya.

El Govern va acudir al tribunal de garanties amb l'informe favorable del Consell d'Estat i de l'Advocacia i va sol·licitar que se suspengués el decret pel qual es crea aquest departament; entén que, si continua funcionant, "podria generar conseqüències contràries a l'ordenament jurídic".

Considera l'Executiu que la Llei de l'Acció i del Servei Exterior de l'Estat exigeix que les comunitats autònomes coordinin amb el Govern qualsevol activitat internacional que vulguin desenvolupar dins de les seves competències.

L'Executiu de Mariano Rajoy basa el seu recurs en el fet que només l'Estat té atribucions en política exterior (article 149 de la Constitució), com el mateix Tribunal Constitucional ha deixat clar a diverses sentències.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés