Actualitzat 19/12/2016 18:30

El TC anul·la diversos articles sobre la llei d'horaris comercials catalana

Compra, Compras, Comprar, Precios, IPC, Consumo, Rebaja, Rebajas
EUROPA PRESS

BARCELONA, 19 des. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional (TC) ha declarat inconstitucionals i nuls diversos articles de la llei catalana d'horaris comercials del 2012 per vulnerar la legislació estatal, segons la sentència consultada per Europa Press.

Així, el TC limita la capacitat de les comunitats autònomes per restringir el règim liberalitzador dels horaris comercials, establert per la normativa promoguda pel Govern espanyol de Mariano Rajoy.

Sobre l'article 1.2.a, que disposa que els establiments comercials no poden romandre oberts, ni fer cap activitat de venda entre les 22.00 hores i les 7.00 hores i que els dies 24 i 31 de desembre han d'avançar l'horari de tancament a les 20.00 hores, el TC considera que aquest precepte contradiu la norma estatal.

"Davant de la llibertat atorgada per la base estatal, la norma autonòmica imposa límits a l'horari diari d'obertura dels establiments comercials", argumenta l'alt tribunal.

Pel que fa a l'article que diu que els establiments comercials han de romandre tancats amb caràcter general els dies 1 i 6 de gener, Diumenge i Dilluns de Pasqua, 1 de maig, 24 de juny, 11 de setembre i 25 i 26 de desembre, el TC declara nuls els incisos "Diumenge i Dilluns de Pasqua" i "25 i 26 de desembre" de l'art. 1.2.e de la Llei 8/2004, en la redacció donada pel decret Llei 4/2012, per contradir la norma estatal.

El TC també declara inconstitucional l'article 2.1.i, que prescriu l'exclusió de l'horari general dels establiments comercials, de venda personalitzada o en règim d'autoservei, els titulars dels quals són petites o mitjanes empreses, que no pertanyin a grups o cadenes de distribució ni operin sota el mateix nom comercial, sempre que la superfície de venda no superi els 150 metres quadrats i tinguin una oferta orientada essencialment a productes de compra quotidiana d'alimentació.

Per a l'alt tribunal, la normativa catalana introdueix tres restriccions incompatibles amb la llibertat horària reconeguda als establiments comercials que disposin d'una superfície útil per a l'exposició i venda al públic inferior a 300 metres quadrats: una superfície inferior a 150 metres quadrats; una limitació en l'oferta de productes, essencialment productes de compra quotidiana d'alimentació, i que es tracti d'establiments de titularitat de petites o mitjanes empreses.

Respecte a l'article 2.2, segons el qual els establiments situats en municipis turístics i les botigues de conveniència han d'avançar també l'horari de tancament a les 20.00 hores els dies 24 i 31 de desembre, i han de romandre tancats els dies 1 de gener i 25 de desembre, el TC recorda que ja va declarar que les normes estatals establien "el principi bàsic de llibertat de decisió de cada comerciant".

REBAIXES

Sobre l'incís "dins dels períodes estacionals següents" i les lletres a) i b) de l'article 5 del Decret Llei 4/2012, el TC considera que contradiuen la norma estatal, són contraris a l'ordre constitucional de distribució de competències i, per tant, inconstitucionals i nuls.

Aquest article fixa que la venda en rebaixes es pot portar a terme, a criteri de cada comerciant i durant el termini que aquest consideri adequat, dins de dos períodes estacionals: des del dia 7 de gener fins al dia 6 de març, i des del dia 1 de juliol fins al dia 31 d'agost.

El TC recorda que la norma estatal no circumscriu la temporada de rebaixes a un o diversos períodes estacionals concrets, com tampoc no atorga a aquesta mena de figura promocional una durada determinada, amb la qual cosa permet que sigui el comerciant qui lliurement adopti les decisions corresponents sobre aquesta qüestió.

El Govern preveu aprovar abans de finalitzar l'any per iniciar el tràmit parlamentari el gener una nova llei catalana de comerç que liberalitzarà el període de rebaixes i fixa un màxim de 75 hores d'obertura setmanal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés