Actualitzat 29/12/2016 10:45

La taxa d'estalvi de les llars baixa a l'1,8% al tercer trimestre per l'augment del consum

Monedas, moneda, billete. Billetes, euro , euros, capital, efectivo, metálico
EUROPA PRESS

Les Administracions Públiques mostren capacitat de finançament per primera vegada des del tercer trimestre del 2007

MADRID, 29 des. (EUROPA PRESS) -

La taxa d'estalvi de les llars i institucions sense fins de lucre es va situar en l'1,8% de la seva renda disponible en el tercer trimestre de l'any, un punt per sota del mateix període del 2015 (2,8%), segons ha informat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Les llars van augmentar la seva renda disponible un 1,5% en el tercer trimestre, fins a 162.843 milions d'euros, i la seva despesa en consum va ser de 159.424 milions d'euros, un 2,6% més que entre el juliol i el setembre del 2015.

D'aquesta manera, van estalviar un total de 2.859 milions d'euros en el tercer trimestre, per sota dels 4.423 milions d'euros que van estalviar en el mateix període del 2015.

L'augment de la renda disponible de les famílies espanyoles va ser resultat d'un saldo més gran de les seves rendes primàries (+2,7%) i de l'increment en un 3,2% de la remuneració percebuda pels assalariats. També hi van contribuir el repunt de les prestacions socials rebudes (+2%) i les transferències corrents percebudes, que es van multiplicar per més de dos, des de 157 a 330 milions d'euros.

Per contra, les llars espanyoles i les institucions sense fins de lucre al seu servei van rebre un 6% menys en rendes de la propietat i van pagar un 7,5% més en impostos corrents i un 4,4% més en cotitzacions socials.

L'estalvi generat per les llars i institucions sense fins de lucre, unit a un saldo negatiu de 363 milions d'euros de transferències de capital, va ser insuficient per finançar el flux d'inversió, que va créixer un 16,1%, fins a 9.663 milions d'euros.

Així, el sector va presentar una necessitat de finançament de 7.167 milions d'euros en el tercer trimestre, superior en 3.481 milions a la del mateix període del 2015.

Entre el juliol i el setembre l'economia espanyola va registrar una capacitat de finançament de 7.569 milions d'euros, el 2,8% del PIB, i va superar en 440 milions l'estimada per al tercer trimestre del 2015, que va ser de 7.129 milions d'euros, el 2,7% del PIB.

En els últims quatre trimestres, la taxa d'estalvi de les llars espanyoles i institucions sense fins de lucre es va situar al 8,2% de la seva renda disponible, tres dècimes menys que en el segon trimestre d'aquest any.

CAPACITAT DE FINANÇAMENT EN LES AP PER PRIMERA VEGADA EN NOU ANYS.

Per la seva banda, les Administracions Públiques van registrar en el tercer trimestre una capacitat de finançament de 2.478 milions d'euros, davant la necessitat de finançament de 1.584 milions d'euros que van mostrar en el mateix període del 2015. És la primera vegada des del tercer trimestre del 2007 que les Administracions Públiques experimenten capacitat de finançament.

Aquesta evolució es va produir després d'augmentar la renda disponible del sector en un 5,6% i malgrat elevar la seva despesa en consum un 2,3% en taxa interanual. La major renda disponible de les Administracions Públiques es deu a una recaptació impositiva superior i per cotitzacions socials i al descens de les rendes de propietat pagades. Tot això va provocar que el sector registrés un estalvi brut de 7.858 milions d'euros en el tercer trimestre.

Aquest resultat, unit a un saldo net de transferències de capital rebudes de 259 milions d'euros i a unes inversions per valor de 5.639 milions d'euros (-28,5%), van dur les Administracions Públiques a registrar una capacitat de finançament de 2.478 milions entre el juliol i el setembre.

SOCIETATS NO FINANCERES.

Pel que fa a les societats no financeres, la seva renda disponible va avançar en el tercer trimestre un 6,8%, fins a 45.871 milions d'euros, com a conseqüència del repunt en un 5,5% del saldo de rendes primàries del sector.

Aquest increment es deu al fet que l'excedent d'explotació brut de les societats no financeres va créixer un 4,1% respecte en el tercer trimestre del 2015 i al descens en un 4,4% del que van pagar en concepte de rendes de la propietat (dividends, interessos, etc.).

Alhora, l'import pagat per les societats no financeres en Impost de Societats va augmentar un 0,3%, mentre que la quantia de les prestacions socials pagades als seus treballadors va baixar un 10,4%.

La renda disponible, juntament amb el saldo positiu de 776 milions en transferències de capital rebudes, ha estat suficient per finançar el volum d'inversió del sector (38.705 milions d'euros, un 12,2% més) i obtenir una capacitat de finançament de 7.942 milions d'euros, inferior en 1.385 milions a la capacitat de finançament que van generar en el tercer trimestre de l'any passat.

Finalment, les institucions financeres van presentar una capacitat de finançament de 4.316 milions d'euros entre el juliol i el setembre, per sobre dels 3.072 milions del tercer trimestre del 2015. Aquest repunt de la capacitat de finançament de les institucions financeres va ser conseqüència de la seva renda disponible més gran (+5,6%); a l'increment del saldo de rendes de la propietat percebudes (+56%), i a l'augment de les cotitzacions socials rebudes (+26,3%).

En canvi, l'excedent brut d'explotació de les institucions financeres va baixar un 5,3% respecte al tercer trimestre del 2015, la quantia que van pagar en Impost sobre Societats es va incrementar un 27,5% i el de les prestacions socials pagades va pujar un 14%.

Malgrat això, van poder finançar la inversió, que ha pujat a 779 milions en el tercer trimestre, per la qual cosa van generar una capacitat de finançament de 4.316 milions d'euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés