Actualitzat 21/03/2016 15:44

El Suprem rep l'exposició raonada contra Homs i torna la causa del 9N al TSJC

Francesc Homs (CDC) tras declarar ante el TSJC por la consulta del 9N
EUROPA PRESS

Recorda que tota la documentació enviada ha de ser d'especial rellevància i ha de traduir-se al castellà

MADRID, 21 març (EUROPA PRESS) -

La sala segona del Tribunal Suprem ha rebut l'exposició raonada contra l'exconseller i diputat de DL al Congrés, Francesc Homs, i ha tornat la causa de la consulta del 9N del 2014 al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè continuï practicant quantes diligències consideri necessàries, han informat a Europa Press fonts de l'alt tribunal.

La sala civil i penal del TSJC va remetre al Tribunal Suprem el passat 14 de març la causa contra Homs per la consulta del 9N en entendre que no pot separar-se de la resta del cas i que, per tant, havia de ser l'alt tribunal qui continués amb el cas per la seva capacitat.

El Suprem ha rebut l'exposició raonada i ha designat ponent de la resolució a adoptar al president de la Sala, Manuel Marchena, conforme al torn establert.

L'alt tribunal ha acordat la devolució immediata de les diligències originals de la causa al TSJC, ja que, fins que es resolgui sobre el contingut de l'exposició, la competència sobre la mateixa és de l'instructor designat per la sala civil i penal del TSJC.

El Suprem assenyala que únicament hauran de remetre testimoni del que consideri d'especial rellevància en les diligències en relació amb el contingut de l'exposició. El motiu de l'exposició raonada és la condició de diputat, i en conseqüència aforat davant del Suprem, de Francesc Homs, conseller de Presidència i portaveu del Govern de la Generalitat quan es va produir la consulta del 9N.

En aquest sentit, la Sala recorda que, en compliment del previngut a l'article 231.4 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, tota la documentació que s'enviï ha d'arribar traduïda al castellà.

El jutge que instrueix la causa al TSJC, Joan Manel Abril, va remetre tota la causa al Suprem perquè considera inseparable la investigació a Homs de la qual se segueix contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau.

El 7 de març, Homs ha declarat de manera voluntària davant del TSJC, on ha sostingut que la causa per la consulta sobre la independència del 9 de novembre del 2014 era una causa política: "Com més alta sigui la pena que ens demanin, més gran serà la victòria", va dir llavors.

El president d'aquest tribunal, Jesús María Barrientos, va mostrar la seva preocupació per "les formes" en les que va arribar al Palau de Justícia, on el diputat va estar acompanyat per un nodrit grup de consellers i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, entre d'altres.

FISCALIA

La Fiscalia ha demanat incloure Homs en la investigació del 9N perquè considera que ha tingut "un comportament conscient i intencionat d'indubtable transcendència" per garantir la consulta sobre la independència malgrat suspendre-la el Tribunal Constitucional.

Per això ha demanat al magistrat del TSJC que instrueix la causa elevar una exposició raonada al Suprem per la seva possible responsabilitat penal, ja que Homs és ara diputat del Congrés i, per tant, aforat per aquest tribunal.

La Fiscalia Superior de Catalunya creu que la investigació va posar de manifest que el llavors conseller de Presidència ha tingut un paper "d'indubtable rellevància"; tot i això, havia demanat que s'enviés al Suprem només la part que afecta Homs i que la resta de la causa seguís al TSJC, cosa que aquest tribunal va descartar i sobre el que s'ha pronunciat l'alt tribunal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés