Publicat 12/01/2016 14:00

El Suprem ratifica que la Generalitat torni els béns de Sijena

Recreación del espacio del Monasterio de Sijena que albergará los bienes
GOBIERNO DE ARAGÓN

El Govern estudia interposar un recurs d'empara a la sentència

BARCELONA, 12 gen. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal de Conflictes i Jurisdicció del Tribunal Suprem (TS) ha desestimat aquest dimarts el conflicte positiu de jurisdicció plantejat per la Generalitat davant del Jutjat de Primera Instància número 1 d'Osca, segons el qual ratifica que el Govern català i el Museu Nacional de Catalunya (MNAC) han de tornar els béns de Sijena.

Segons la sentència, a la qual ha tingut accés Europa Press, el TS considera que correspon al jutjat la competència per "seguir coneixent de l'execució provisional despatxada" sobre la devolució dels béns.

El Tribunal de Conflictes considera que el que subjau al plantejament del conflicte jurisdiccional no és un conflicte competencial, "sinó un intent per part de la Generalitat d'evitar l'efectivitat de la sentència recaiguda per una via diferent de la ja promoguda".

Assegura que la Generalitat, en la fase declarativa del procediment judicial, va promoure la qüestió de competència territorial, perquè considera competents als tribunals de Barcelona, "cosa que implica una acceptació de la competència de la jurisdicció per dilucidar l'assumpte".

Contra aquesta sentència no es pot presentar recurs, llevat de l'empara constitucional quan procedeixi, afegeix la sentència.

El passat 8 d'abril Jutjat de Primera Instància número 1 d'Osca va estimar les demandes formulades per Aragó, l'Ajuntament de Villanueva de Sijena i les Reverendes Santjoanistes del Monestir de Valldoreix i va declarar nul·les les compravendes realitzades per la Generalitat i el MNAC el 1994.

Alhora, va declarar que la propietat dels béns és de l'Ordre Santjoanista del Reial Monestir de Sijena i va acordar el reintegrament dels béns al propietari; contra tot això la Generalitat va plantejar un conflicte de jurisdicció i va aconseguir que se suspengués l'execució de la sentència.

"TOTAL DESACORD"

La Generalitat ha anunciat en un comunicat que estudia interposar un recurs d'empara davant la sentència, ja que està en "total desacord" amb el seu contingut, així que considerarà recórrer-la.

El conflicte de jurisdicció afirmava que les mesures adoptades per la sentència que ordenava l'execució provisional posaven en perill la preservació i conservació dels béns protegits, a més d'ingerir en les competències en matèria de patrimoni cultural de la Generalitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés