Actualitzat 19/05/2016 17:00

El Suprem obre causa a Homs per la preparació de la consulta del 9N

Previa YoutubeCargando el vídeo....

EUROPA PRESS

Manté la resta de la investigació, que afecta Mas, Ortega i Rigau, al TSJC

   MADRID, 19 Maig (EUROPA PRESS) -  

  El Tribunal Suprem (TS) ha obert causa contra l'actual diputat, exconseller i exportaveu del Govern català, Francesc Homs, per la seva implicació en la consulta del 9N per presumptes delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics.

   En conformitat amb el criteri de la Fiscalia, assenyala que la causa se cenyirà a l'actuació d'aquest per la seva condició d'aforat mentre la resta roman al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

   L'instructor d'aquest procediment serà el magistrat Andrés Palomo i la resolució, de la qual s'ha avançat la decisió aquest dijous, es coneixerà en els pròxims dies.

   Es basen en la seva pròpia doctrina i en contra del que pretenia l'instructor de la querella a Catalunya, els magistrats del Tribunal Suprem acorden delimitar la investigació a l'aforat, per la qual cosa la part que afecta l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, l'exvicepresidenta del Govern català, Joana Ortega, i la que era consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, seguirà instruint-se a Catalunya.

   La resolució de la Sala d'admissions va en la línia del que ja es va dir en el seu moment pel fiscal del cas davant del TSJC i pel mateix instructor en l'esmentat òrgan, que aprecien indicis que Homs "ha tingut un comportament conscient i intencionat d'indubtable transcendència" per garantir la celebració de la consulta sobre la independència malgrat suspendre-la el Tribunal Constitucional (TC).

CARTA D'HOMS

   Homs, membre de la Diputació Permanent del Congrés, va tenir, segons la Fiscalia, un paper d'indubtable rellevància en la preparació de la convocatòria.

   Aquesta acusació es basa en l'existència d'una carta en la qual l'exconseller de Presidència respon a l'empresa contractada per dissenyar els programes informàtics per a les votacions i que havia sol·licitat a la Generalitat la confirmació que els seus serveis no vulneraven la suspensió del TC.

   En aquesta missiva, Homs no només legitima la continuació dels serveis sinó que "conté la implícita advertència de les conseqüències d'un eventual incompliment per la contractista" ja que posa a disposició del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI) els serveis jurídics del Govern català per exercir accions contra l'esmentada empresa.

   En la resposta a l'empresa, Homs assegura que no es vulnerava la suspensió del Constitucional i que s'havien fet consultes als Serveis Jurídics de la Generalitat i a altres "experts en dret penal, processal, administratiu i constitucional".

   El Suprem va rebre l'exposició raonada del TSJC respecte d'Homs el passat 21 de març i va designar ponent de la resolució a adoptar sobre l'assumpció del cas al president de la Sala Penal, Manuel Marchena, conforme al torn establert.

   Tot i això, l'alt tribunal va acordar la devolució immediata de les diligències originals de la causa al TSJ català, ja que, fins que es resolgui sobre el contingut de l'exposició, la competència sobre aquesta qüestió continua al tribunal de Catalunya.

   Igualment recordava al TSJC que, en compliment del que preveu l'article 231.4 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, tota la documentació que s'enviï ha d'arribar traduïda al castellà.

   El jutge que instrueix la causa al TSJC, Joan Manel Abril, havia enviat tota la causa al Suprem perquè considerava inseparable la investigació a Homs de la que hi ha contra l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, l'exvicepresidenta, Joana Ortega, i l'exconsellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

   El 7 de març, Homs va declarar de manera voluntària davant del TSJC, on va sostenir que la causa per la consulta sobre la independència del 9 de novembre del 2014 era una causa política: "Com més alta sigui la pena que ens demanin, més gran serà la victòria", va dir llavors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés