Actualitzat 26/02/2017 11:29

El Suprem jutja des d'aquest dilluns a Francesc Homs per organitzar la consulta sobiranista del 9N

Francesc Homs acudeix a declarar al Suprem pel 9-
EUROPA PRESS

   Membres del Govern i de formacions i associacions independentistes li donaran suport en la seva arribada a l'alt tribunal

   MADRID, 26 febr. (EUROPA PRESS) -

   El Tribunal Suprem acull des d'aquest dilluns el judici contra l'exconseller de Presidència català Francesc Homs pels delictes de prevaricació i desobediència en relació a la consulta independentista del 9 de novembre de 2014.

   La Fiscalia demana per a ell nou anys d'inhabilitació especial per a l'exercici de càrrecs públics electius per organitzar la consulta, suspesa pel Tribunal Constitucional (TC).

   L'actual diputat del PDeCAT arribarà a l'alt tribunal acompanyat d'una delegació de companys de partit i d'ERC, consellers del Govern i membres d'associacions independentistes que li mostraran el seu respatller com ja van fer quan va declarar en qualitat d'investigat al setembre.

   Entre ells estarà l'expresident de la Generalitat Artur Mas, que el dimarts prestarà declaració com a testimoni en el marc d'aquest procediment que es perllongarà fins a el 1 de març.

   El tribunal que jutja el diputat ha acceptat totes les proves sol·licitades pel Ministeri Públic, alguna de les quals també havia demanat l'acusat, com la pericial dels guàrdies civils que van realitzar l'informe tècnic sobre l'anàlisi dels programes informàtics utilitzats en la jornada del 9N.

   En l'acte d'obertura de judici oral el magistrat instructor Andrés Palomo del Arco, va recollir els fets inclosos en l'informe del fiscal i va exposar que Homs "va potenciar" el desenvolupament del denominat procés participatiu després d'haver conegut la suspensió de la consulta adoptada per unanimitat en el Ple del TC al setembre de 2014.

   Ho va fer "amb la convenient discreció per tractar de generar l'aparença que les actuacions administratives es paralitzaven i el procés quedava exclusivament en mans de ciutadans voluntaris", segons l'acte.

   El Ministeri Públic, que exerceix l'única acusació en el procés, va demanar asseure en la banqueta al portaveu del PDeCAT en la Cambra baixa en entendre que la seva participació va resultar "crucial" i que va posar els serveis jurídics del seu departament a la disposició del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI).

MAS DECLARA EL DIMARTS COM A IMPUTAT

   Quant al testimoni sol·licitat de l'expresident català Artur Mas, el tribunal assenyala que haurà de comparèixer com a testimoni i no com a coimputat.

   Mas, que ha estat jutjat pels mateixos fets en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) juntament amb l'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau, quedarà exempt del deure de prestar jurament i serà advertit del seu dret a no contestar a aquelles preguntes que puguin resultar perjudicials per a la seva defensa.

   Respecte a les declaracions sol·licitades del director de l'Institut d'Estudis d'Autogovern i president del Consell Jurídic Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi Sunyer i del jurista Albert Lamarca i Marquès, el tribunal accepta la seva compareixença en el judici però no com a perits sinó com a testimonis.

"A PER LA MATRÍCULA I SENSE COSTELLA"

   Homs, per la seva banda, ha manifestat que afronta el judici com si fos "un examen" en el qual va per "la matrícula i sense chuleta".

   A més, ha destacat que en recórrer els tribunals aquesta qüestió "es posa la política en el camp de la Justícia", un argument que ha defensat en reiterades ocasions en denunciar que es tracta d'un judici polític i que la deriva sobiranista continuarà al marge dels procediments judicials contra els acusats.

   A la seva declaració davant el tribunal en qualitat d'investigat al setembre de l'any passat, Homs va apuntar que es tractava d'un assumpte "precuinat" i que el rellevant del procediment judicial era "seguir el fil gregari del que ha establert el PP pel Govern" de connivència amb la Fiscalia i els jutges.

AUTOCARS A MADRID

   Homs estarà recolzat en el primer dia del judici pels consellers Neus Munté, Meritxell Borràs i Josep Rull, per membres del seu partit com Artur Mas i també per una comitiva d'ERC integrada per la secretària general, Marta Rovira o els diputats del Congrés Joan Tardà i Gabriel Rufián, entre uns altres.

   També acudiran a la capital membres de la CUP, com van fer recentment en traslladar un autocar replet a les portes de l'Audiència Nacional després de la detenció del seu regidor a Vic (Barcelona) Joan Coma.

   En representació de les entitats sobiranistes està prevista la presència del president de l'ANC, Jordi Sànchez; el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, i el vicepresident de l'ACM, David Saldoni.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés