Actualitzat 30/03/2017 23:47

El Suprem desestima el recurs de Freixenet contra el pla del Govern espanyol per al sector vitivinícola

BARCELONA, 16 nov. (EUROPA PRESS) -

La secció quarta de la sala contenciosa i administrativa del Tribunal Suprem ha desestimat el recurs que Freixenet va interposar el mes de març del 2015 contra el Reial Decret del Govern espanyol en el qual es recull el Programa de suport al sector vitivinícola per al període 2014-2018.

La sentència, consultada per Europa Press, rebutja els motius al·legats per la multinacional catalana per impugnar els preceptes referits al finançament d'actuacions de promoció de mercats en tercers països (article 13.3) i inversions (articles 54.2 i Disposició transitòria segona) amb l'argument que suposen un tracte "discriminatori" per a Freixenet en benefici d'empreses petites de menys volum de negoci i nombre de treballadors.

La companyia presidida per Josep Lluís Bonet considerava que, a més de resultar injustificat o immotivat, el Reial Decret també suposa concedir "ajudes d'Estat prohibides, cosa que indica que és incompatible amb els principis de lliure comerç i competència".

Tot i això, el Tribunal Suprem sosté que el Reial Decret impugnat beneficia les grans empreses com Freixenet per incloure-les en les mesures de suport a la inversió a diferència de la normativa anterior que les excloïa.

El Reial Decret incorpora noves mesures previstes en els reglaments del Parlament Europeu i del Consell, aprovats el 2013, i amb ell es completa el que s'estableix en el Reial Decret aprovat el 19 de juliol del 2013.

El primer programa de suport al sector vitivinícola espanyol es va aplicar entre els exercicis 2009 i 2013, i incloïa mesures admissibles de promoció de vins en els mercats de tercers països, la destil·lació d'alcohol per a ús de boca, la reestructuració i reconversió de vinyes, la destil·lació de crisis i la destil·lació de subproductes.

Com a novetat del segon programa, destaca l'eliminació de mesures del període quinquennal anterior, com la destil·lació d'alcohol per a ús de boca i la destil·lació de boca, derivades de l'eliminació de la normativa comunitària que n'establia l'aplicació fins al 2012, i s'inclouen modificacions en les condicions d'aplicació de les mesures de promoció i de reestructuració i reconversió de vinyes.

REIAL DECRET

El nou Reial Decret recull com a novetat la possibilitat de finançar, dins de la mesura de reestructuració i reconversió de vinyes, la replantació de vinyes en cas d'arrencada obligòtoria produïda per motius sanitaris o fitosanitaris --per a això, es fixen les condicions en les quals l'activitat esmentada es pot aplicar a Espanya--.

A més, s'estableixen les disposicions per donar suport a la innovació amb ajudes a les inversions tangibles o intangibles per a la transferència de coneixements, o la realització d'operacions preparatòries o d'estudis pilot, destinats al desenvolupament de nous productes relacionats amb el sector del vi.

D'altra banda, en aquest Reial Decret s'estableixen els requisits i condicions de finançament d'Espanya de la mesura de collita en verd, que serà activada pel Govern central, a petició d'algunes comunitats, en el cas que es produeixi un desequilibri de mercat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés