Publicat 30/06/2016 16:37

El Suprem confirma la presó de 5 anys per a Díaz Ferrán pel cas Marsans

JUICIO A GERARDO DÍAZ FERRÁN
POOL

Ordena a l'Audiència Nacional aclarir la responsabilitat civil de diverses companyies

MADRID, 30 juny (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna a cinc anys i sis mesos de presó imposada el setembre de l'any passat a l'expresident de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, per delictes d'aixecament de béns, concurs fraudulent, integració en grup criminal i blanqueig de capitals. Tampoc no es modifica la multa d'1,2 milions d'euros per la comissió d'aquest últim il·lícit, perpetrat en buidar el patrimoni del Grup Marsans.

La sentència d'instància va ser recorreguda davant del Tribunal Suprem únicament per Meliá Hoteles International SA, Pullmantur SA i AC Hoteles, Astra Worlwide International Limited, i Implementación de Proyectos S.L. (Manuel Díaz Ferrán, germà de Gerardo Díaz Ferrán).

L'alt tribunal manté els pronunciaments de la resolució de l'Audiència Nacional sobre les penes de presó, contra les quals cap part no ha recorregut, i estima parcialment els recursos de les societats recurrents relatius a responsabilitats civils directes o subsidiàries.

Així, deixa sense efecte la declaració de responsabilitat civil subsidiària d'Implementación de Proyectos S.L., de Manuel Díaz Ferrán, ja que els fets provats no presten base per declarar-la.

Pel que fa al recurs d'Astra Worlwide International Limited, el Suprem ordena a la sala de l'Audiència Nacional que va dictar la sentència d'instància que hi doni nova redacció en què es tracti de manera expressa i es justifiqui prou la decisió sobre la declaració d'aquesta entitat com a responsable civil subsidiària.

En relació amb els recursos de Meliá Hoteles Internacional SA, Pullmantur SA i AC Hoteles, el Suprem ordena a l'Audiència Nacional que redacti altre cop la sentència per resoldre expressament sobre la pretensió d'aquestes societats, que es declari la responsabilitat civil directa d'Alandalus Management i Jamal Satli Iglesias, i es justifiqui també de manera expressa la falta de referència en els fets a les operacions que aquestes entitats consideren fetes pels acusats per al buidatge de les societats Hotetur Club i Hotesand Inmobiliaria.

SENTÈNCIA DE L'AUDIÈNCIA NACIONAL

L'Audiència Nacional va condemnar l'expresident de la CEOE el 7 de juliol del 2015, després que acceptés la pena interposada a la primera sessió del judici celebrada el 2 de juliol. També va ser condemnat amb els mateixos anys de presó i el pagament de la mateixa mútua al 'liquidador' d'empreses Ángel de Cabo.

A més, es va ordenar que tots dos indemnitzessin de manera solidària amb 450.000 euros a Meliá Hoteles International, Viajes Iberojet, AC Hoteles i Pullmantur pels prejudicis causats.

La sentència d'aquest tribunal explica que el Grup Marsans va començar a acumular deutes i, a partir del 2009, molts dels creditors van exigir garanties addicionals que passaven perquè els seus propietaris, Díaz Ferrán i el difunt Gonzalo Pascual, avalessin personalment aquests deutes.

Per això, el 2010 els propietaris del grup turístic van contactar amb el grup liderat per De Cabo -- que es dedicava de manera "continuada" a la despatrimonialització de societats en perjudici dels creditors-- per transmetre-li la totalitat del seu patrimoni, tant empresarial com personal, sense que aquest abonés cap quantitat.

Una vegada consumada l'ocultació patrimonial, De Cabo abonaria vuit milions d'euros a Díaz Ferrán i a Pascual, en terminis de 100.000 euros mensuals, de manera que podien seguir vivint tots dos amb "opulència similar tot i la seva insolvència formal".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés