Publicat 31/10/2014 21:29

El suposat entramat de blanqueig d'Oleguer Pujol el formaven 26 persones i 38 societats

Registro en la casa de Oleguer Pujol
EUROPA PRESS

Creu que l'origen dels diners invertits "no pot determinar-se per la interposició de societats i operacions"

MADRID, 31 oct. (EUROPA PRESS) -

El suposat entramat de blanqueig de capitals que s'hauria establert al voltant del fill menor de l'expresident de la Generalitat, Oleguer Pujol Ferrusola, estaria format per 26 persones i 39 societats, segons consta en la denúncia que la Fiscalia Anticorrupció va enviar al jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz.

L'escrit, a què ha tingut accés Europa Press, relata les vuit operacions que han justificat la imputació de Pujol Ferrusola per un delicte de blanqueig de capitals i un altre de frau fiscal, i assenyala que l'origen dels diners utilitzat en les mateixes "no pot determinar-se mercè a la interposició de successives societats i operacions intersocietàries que difuminen tal origen".

Les operacions han estat desenvolupades per empreses radicades en Guernsey, Holanda, El Regne Unit i Luxemburg, segons la denúncia de la Fiscalia, que apunta que el càlcul dels possibles fraus comesos per aquest grup de persones físiques i empreses "es dificulta per l'existència d'un entramat empresarial domiciliat en part a l'estranger i en part a Espanya", així com per "el maneig de capitals que tenen el seu origen o destí en el que es coneix com paradisos fiscals".

Els fiscals José Grinda i Juan José Rosa també assenyalen que amb el curs de la investigació judicial es podran arribar a conèixer "unes relacions existents però ocultes que donin més lògica al moviment de capitals".

En relació amb el delicte de blanqueig de capitals investigat, els fiscals assenyalen que el benefici obtingut de cadascuna de les operatives immobiliàries delictives que es descriuen en la denúncia "ha anat destinant-se al llarg dels anys a diferents finalitats encara per determinar però que han obligat als denunciats al seu aflorament a l'economia legal".

En aquest sentit, apunten que cal "la utilització de mesures d'investigació judicial per conèixer en major mesura el funcionament de les societats, la participació efectiva i real que han tingut els denunciats i la participació d'altres persones que no s'hagin pogut identificar fins avui".

VUIT OPERACIONS INVESTIGADES

Pedraz investiga, en concret, l'adquisició 1.152 oficines del Banco Santander per part de la societat Samos Serveis i Gestions, vinculada a Oleguer Pujol; la compra d'edificis de Bankia per part de les societats Step Negocis i Ursus Alfa; la d'un hotel a les Canàries i operacions realitzades entre la societat inversora Longshore i Prisa Division Inmobiliaria.

També es troben entre les transaccions investigades la compra d'uns terrenys a Melilla el 2005, l'adquisició d'uns immobles a Palma de Mallorca i de l'edifici del Consell General de l'Advocacia per Step Negocis en 2012 i la compravenda d'accions socials de Positively.

La policia va detenir durant el transcurs dels registres, efectuats en immobles de Madrid, Barcelona, Melilla i València, tant a Pujol fill com el seu soci, Luis Iglesias, els qui van quedar després en llibertat en qualitat d'imputats; se'ls investiga per la comissió de delictes de blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública.

El magistrat, que va ordenar registres en diferents habitatges i oficines de Madrid, Barcelona, València i Melilla relacionades amb el menor dels Pujol, investiga a la filla de Zaplana per la seva relació amb algunes de les empreses del seu marit, l'antic soci d'Oleguer i fundador de la gestora Drago Capital, Luis Iglesias.

Pedraz ha rebut denuncia de la Fiscalia Anticorrupció contra un total de 26 persones físiques i 40 societats que es detallen en aquests informes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés