Actualitzat 01/04/2016 19:26

S&P manté l'avaluació 'BBB+' amb perspectiva 'estable' d'Espanya "malgrat la incertesa política"

Billetes de 500 euros
PIXABAY

   NOVA YORK, 1 Abr. (EUROPA PRESS)

   L'agència de qualificació creditícia Standard & Poor's (S&P) ha mantingut l'avaluació del deute sobirà 'BBB+' d'Espanya amb perspectiva 'estable' "malgrat la incertesa política i el desafiament que suposa el dèficit", que finalment ha tancat l'any al 5,16% del PIB.

   S&P, que va elevar un esglaó l'avaluació d'Espanya el mes d'octubre passat per l'èxit de les reformes en l'economia, ha tornat a valorar de manera positiva el "fort" compliment de l'economia espanyola en comparació de la resta de països de l'eurozona.

   En aquest sentit, S&P ha indicat que, si no es produeix una derogació de les reformes, el ritme actual de creixement econòmic i creació de llocs de treball continuarà durant els pròxims anys. A més, no preveu que el PIB d'Espanya assoleixi el nivell anterior a la crisi fins al pròxim any.

   Tot i això, l'agència ha advertit que la "prolongada incertesa política" pot suposar riscos a la baixa per a les seves perspectives de creixement, ja que el nou Executiu haurà de fer un ajust pressupostari més gran després de la "gran desviació" del dèficit el 2015.

   Respecte a la relació del Govern espanyol amb les autonomies, l'agència preveu que la tensió s'atenuï "gradualment", i ha assegurat que Catalunya "continuarà formant part d'Espanya". Si no és així, l'agència ha advertit que les perspectives econòmiques es debilitarien.

   Malgrat això, S&P ha advertit que continua el risc d'un desviament pressupostari "crònic" a les autonomies, conseqüència tant d'una "falta de disciplina" de despeses com la "rigidesa del sistema financer espanyol responsable de la redistribució dels recursos fiscals".

INCERTESA EN LES REFORMES

   Una altra de les incerteses "significatives" a les quals fa referència l'agència de qualificació és la possibilitat que els pròxims governs no "mantinguin" o ni fins i tot "augmentin" el ritme "rècord" de reformes que s'han implementat al país des de l'any 2010.

   "No és clar què implicaria un possible canvi futur de tendència política per a la principal debilitat d'Espanya, l'alta taxa de desocupació", ha avisat l'agència, que ha recordat que l'actual taxa d'atur, situada al 20,9%, continua sent la segona més alta en el conjunt de la Unió Europea.

   Alhora, l'agència ha destacat la dualitat del mercat laboral espanyol, amb uns treballadors temporals "desprotegits" davant dels contractes indefinits. En aquest sentit, l'agència ha destacat que el cost de les cotitzacions a la Seguretat Social supera el 20% de les despeses laborals totals, cosa que segons la seva opinió suposa una "limitació" de flexibilitat econòmica.

RISC DE "RELAXACIÓ" FISCAL

   D'altra banda, l'agència ha advertit que Espanya haurà de fer un ajust pressupostari més gran si vol complir l'objectiu d'estabilitat.

   En aquest sentit, l'agència preveu una consolidació fiscal "considerablement" més lenta, i preveu que Espanya assoleixi un dèficit del 3,2% el 2016, com a conseqüència del "lent progrés" per estrènyer el dèficit de la seguretat social, cosa que en part reflecteix que "la majoria" del augment recent d'ocupació s'ha produït amb contractes temporals.

   "Les nostres previsions relativament conservadores reflecteixen la incertesa en els plans fiscals del futur Govern a Espanya, a la llum de l'actual Parlament indecís, inclosos els riscos d'un canvi de política cap a un ritme més relaxat de consolidació fiscal", ha explicat.

   Alhora, S&P ha indicat que la dada final de dèficit del 2015 posa de manifest que la posició fiscal va ser "acomodada", i ha destacat l'augment de despesa de les autonomies, que ha relacionat en part amb la celebració d'eleccions.

   L'agència també ha vinculat l'augment de dèficit amb la decisió de l'Estat de tornar la paga extra als funcionaris amb vista a les eleccions, a més de "la inclusió de BFA -la matriu de Bankia-- dins del perímetre del Govern espanyol".

   Respecte a la rendibilitat dels bancs espanyols, l'agència ha destacat que millorarà tot i que de manera "modesta", atesa la "dificultat de mantenir guanys en un context de baixos tipus d'interès" i davant de la creixent competitivitat.

   Tot i això, S&P no preveu que el Govern central hagi de fer front a despeses fiscals addicionals relacionats amb el sistema bancari i ha indicat que la seva exposició a actius problemàtics "continuarà reduint-se".

PERSPECTIVA 'ESTABLE'

   Davant del manteniment de la perspectiva 'estable' de l'avaluació espanyola, l'agència ha indicat que reflecteix la seva opinió que l'impuls de recuperació econòmica continuarà, cosa que juntament amb una consolidació gradual pressupostària, "equilibrarà els riscos de la incertesa política".

   A més, l'agència ha considerat que es produirà una continuïtat "general" en la política del pròxim Govern central i que els esdeveniments polítics a Catalunya "no debilitaran" la confiança dels inversors.

   Així, S&P ha apuntat que consideraria elevar l'avaluació d'Espanya si es produeix un creixement del PIB més de l'esperat o si el dèficit pressupostari es redueix "significativament".

   Per contra, l'agència ha advertit que consideraria rebaixar l'avaluació a Espanya si el creixement de la seva economia cau per sota de les expectatives, el mercat laboral no continua millorant o si la política monetària de l'eurozona no aconsegueix contenir la pressió d'una deflació.

   Aquesta confirmació de l'avaluació d'Espanya té lloc un dia després que l'agència de qualificació rebaixés les expectatives de creixement per a l'economia espanyola el 2016 i 2017, quan preveu que el PIB creixi un 2,6% i un 2,5%, respectivament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés