Publicat 31/03/2016 15:18

Solana demana defensar Schengen "com sigui" tot i el 'Brexit' i l'amenaça terrorista

Javier Solana en un encuentro de ESADE
EUROPA PRESS

Després del referèndum britànic "caldrà sortir amb una declaració i unes mesures"

BARCELONA, 31 març (EUROPA PRESS) -

L'exsecretari general de l'OTAN i exalt representant per a la política exterior europea, Javier Solana, ha reclamat aquest dijous defensar "com sigui" l'espai Schengen de lliure circulació europea, malgrat les demandes britàniques per seguir a la UE, i també tot i les iniciatives de seguretat que els Estats estan prenent contra el terrorisme jihadista.

Ho ha dit al lliurament del Premi Catalunya Europa Segle XXI a l'investigador Francesco Camonita, durant el qual Solana ha compartit una taula rodona amb el president del Consell Assesor de la Fundació Catalunya Europa (FCE), Antoni Castells; el director gerent de la Fundació Alternatives, Carlos Carnero, i la periodista Carme Colomina.

Solana ha defensat que "cal ser molt durs amb Anglaterra. Aquí no es pot fer res", referint-se a la lliure circulació a la UE, i ha considerat que la Unió ha de ser contundent amb Gran Bretanya.

ÉS "ABSURD" NO UNIR LA SEGURETAT

Ha demanat pensar més bé els assumptes de seguretat, ara que Europa afronta una crisi dels refugiats que fugen d'una guerra que, per a Solana, no és només un problema de seguretat exterior, sinó també intern.

Javier Solana assumeix que no es crearà un exèrcit que operi sota la bandera europea per anar a la guerra: "Europa no anirà a la guerra amb un exèrcit; en tot cas anirà a la pau", però ha qualificat d'absurd que cada país prengui les seves mesures de seguretat.

"És absurd que cada país ho tingui per separat. A més, és caríssim, quan la seguretat exterior i interior és el mateix", ha dit, i ho ha exemplificat amb el símil de la contaminació: un no pot decidir contaminar o no el seu cel, sinó contaminar o no el cel.

A més, considera que la seguretat uneix la població; tot i això, reconeix que per convèncer un altre cop la gent de les virtuts de la Unió --especialment els joves-- es necessitaran mesures econòmiques: "A un jove en atur no li pots explicar res sobre Europa".

BREXIT: ÉS "UNA LOTERIA"

Solana ha confiat que surti bé el referèndum que farà Gran Bretanya per decidir si es manté a la UE o surt --'Brexit'--, però matisa: "Tot i que reconec que és una loteria".

"En qualsevol cas, després caldrà fer un 'set up', surti bé o malament, i haurem de sacsejar els grans caps de govern i sortir amb una declaració i unes mesures", perquè el panorama haurà canviat després d'aquesta votació, diu.

Per a ell, després del referèndum, no tots els països de la UE aniran cap al mateix objectiu i tindran visions del món diferents: "Caldrà prendre decisions perquè un grup pugui anar molt més lluny que aquells que no volen".

A l'acte d'aquest dijous s'ha premiat al doctorand en Geografia i Cooperació Europea Transfronterera per la UAB Francesco Camonita, pel seu treball 'Of Spitzenkandidaten and European Leaders: The 2014 EP Presidential Campaign in the context of the EU legitimization process', sobre l'impacte de les eleccions europees en la democratització de la UE i la seva politització.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés