Actualitzat 30/03/2017 21:50

Sindicats demanen apujar impostos a rendes altes amb successions, patrimoni i IRPF però el Govern ho rebutja

BARCELONA, 14 nov. (EUROPA PRESS) -

Els secretaris generals de CCOO i UGT de Catalunya, Joan Carles Gallego i Camil Ros, s'han reunit aquest dilluns amb el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, a qui han demanat augmentar els impostos a les rendes altes per poder incrementar la despesa social, tot i que l'Executiu català ho ha rebutjat i ha recordat que ja va presentar la seva proposta fiscal la setmana passada.

En declaracions als mitjans després de la reunió, Gallego ha explicat que els sindicats han proposat recuperar l'impost de successions i deixar sense efecte les últimes desgravacions fiscals aplicades, que ha assegurat que van ser "regals a les grans fortunes", i de manera que calculen que es podrien ingressar entre 400 i 500 milions d'euros addicionals.

També han demanat augmentar l'IRPF a les rendes superiors a 60.000 euros, ja que ha assegurat que paguen menys que la mitjana de l'Estat, i han proposat crear tres trams: de 60.000 a 90.000, de 90.000 a 120.000, i a partir de 120.000 euros, la qual cosa ha explicat que ja s'aplica en algunes comunitats autònomes.

Finalment, també han reclamat modificar l'impost de patrimoni per eliminar algunes de les desgravacions de les quals disposen els patrimonis elevats.

"O hi ha un compromís d'augmentar l'esforç fiscal o difícilment podrem abordar els reptes socials que tenim", ha avisat Gallego, que ha assenyalat com a prioritat l'aplicació d'una renda garantida de ciutadania, així com impulsar polítiques actives industrials, recuperar les condicions de treball retallades en els treballadors públics i revertir les retallades aplicades durant la crisi.

Per la seva banda, Camil Ros ha valorat positivament que el Govern hagi obert un diàleg social sobre els pressupostos, i ha assenyalat que s'ha instat a seguir tractant aquesta qüestió en reunions posteriors, fet que ha assegurat que feia "molts anys" que no passava.

"NYAP FISCAL"

Ha reclamat que s'obri un debat fiscal a Catalunya, ja que ha considerat que les propostes presentades la setmana passada pel Govern són més aviat un "nyap fiscal", ja que graven tot el món, quan, segons la seva opinió, cal aplicar impostos per a les rendes més altes.

Ha lamentat que el Govern s'ha excusat amb "raons parlamentàries i polítiques i no raons econòmiques" per rebutjar modificar aquests tres impostos.

El secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ha rebutjat la proposta dels sindicats de modificar els trams d'IRPF i els impostos de successions i patrimoni, i ha reiterat que la proposta sobre fiscalitat del Govern ja es va presentar la setmana passada.

Ha recordat que moltes de les propostes ja s'han portat a terme, i ha assenyalat que Catalunya té uns tipus d'IRPF que en alguns trams són dels més elevats de l'Estat; que el 2014 es va recuperar l'impost de successions tal com el va deixar el 2010 el tripartit, i que el 40% de l'impost de patrimoni del conjunt d'Espanya es recapta a Catalunya.

"Part del recorregut ja està fet. Els sindicats voldrien anar molt més enllà i, en tot cas, això ho haurà de resoldre el Parlament", ha manifestat, i ha recordat que el més important d'una proposta de pressupostos és que es pugui aprovar i que es puguin complir i pagar totes les partides previstes.

DEBAT EL DESEMBRE

Aragonès ha assenyalat que la previsió del Govern és entrar la proposta de Pressupostos al Parlament abans que acabi novembre perquè es pugui fer el debat durant el mes de desembre, i entre gener i principis de febrer es puguin aprovar si té els suports suficients.

Els sindicats han explicat que la llei d'acompanyament dels comptes s'ha lliurat el matí d'aquest dilluns per tràmit d'urgència al Consell de Treball Econòmic i Social (CTESC).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés