Publicat 24/07/2016 11:18

Serret: el Brexit demostra que la independència no seria un "carreró sense sortida"

 Meritxell Serret
EUROPA PRESS

BARCELONA, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Meritxell Serret, ha defensat que el Brexit demostra que una Catalunya independent no suposaria un "carreró sense sortida".

En una entrevista d'Europa Press, Serret ha argumentat que la sortida del Regne Unit de la UE, un procés que es pot dilatar entre dos i set anys, "ajuda a calmar el nerviosisme perquè no canvia res d'un dia per l'altre".

"D'avui a demà els mercats internacionals no es tancaran, no es canviaran els requisits d'accés i no es ressentiran. No serà un carreró sense sortida d'un dia per l'altre", ha assegurat Serret, que ha afegit que serà un procés negociat de la forma més pautada possible.

Així, ha incidit que "d'avui a demà no canvia radicalment el marc jurídic", i ha asseverat que durant la transició les institucions treballaran perquè les garanties jurídiques es mantinguin.

La consellera ha reconegut que "pot existir nerviosisme en el sector fins a cert punt i és legítim", si bé el mateix sector també té clar que aquest nerviosisme té solució.

"El sector és molt madur i conscient que Catalunya és aportadora neta a Espanya i a la UE, i d'un dia per l'altre Europa no deixarà de reconèixer les polítiques i compromisos amb Catalunya" en matèria d'ajudes.

En aquest sentit, Serret ha recordat que hi ha sectors que han quedat tradicionalment fora de les ajudes europees i que, per tant, no són dependents, com és el cas del sector porcí o de la fruita dolça.

GESTIÓ DE LA PAC

Malgrat això, la consellera ha tornat a reclamar una gestió directa de la Política Agrària Comuna (PAC), i per tant, del seu pressupost i la seva aplicació, ja que actualment són els Estats membres els que s'encarreguen d'aplicar aquestes polítiques.

Això suposa un problema per a Catalunya, on el sector ramader representa el 60% i l'agrícola el 40%, mentre que el conjunt d'Espanya és predominantment agrícola, fet que crea disfuncions, ja que hi ha sectors que no poden rebre ajudes i altres que les que reben no són les adequades, com passa, per exemple, amb la fruita seca o l'olivera.

"Demanar la gestió de la PAC és equivalent a dir que volem una política agrària catalana, ajustada al nostre sector i a les demandes", ha apuntat, i ha lamentat que en el nou període de la PAC el sector català ja ha perdut cinc milions d'euros en ajudes.

ELS RETARDS DE L'ESTAT

Pel que fa a la relació amb l'Estat, la consellera ha criticat que els mesos que l'executiu de Mariano Rajoy ha estat en funcions han passat factura a nivell pressupostari: "Alguns pagaments arriben tard, els dilaten tant com poden, i altres no ens estan arribant".

L'Estat ha d'aportar un 30% per al cofinançament de les ajudes, si bé no ha abonat la seva aportació del primer trimestre ni tampoc del segon, acumulant així mig any de retards i repercutint negativament en el sector, que cobra tard les ajudes que necessita.

"Hi ha polítiques i recursos que el sector necessita i que no esperen, com les ajudes en sanitat vegetal per combatre les plagues. És bastant frustrant perquè la seva aportació està prevista. Diuen que ho pagaran, però el que no fan és pagar-ho", ha lamentat la consellera.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés