Publicat 01/06/2016 15:33

SCC defensa un Estat constitucionalista que freni el cost econòmic del separatisme català

Urna electoral
EUROPA PRESS

MADRID, 1 juny (EUROPA PRESS) -

Societat Civil Catalana (SCC), associació contrària a la independència de Catalunya, ha advertit que "no està en l'interès de Catalunya" ni dels "catalans constitucionalistes" que de les pròximes eleccions generals del 26 de juny en surti un Govern o un Congrés dels Diputats que impulsi una consulta sobre la sobirania de la Comunitat Autònoma.

Així ho ha manifestat el membre de la Junta Directiva de l'associació, Ferran Brunet, que ha rebutjat de ple una "fragmentació de la sobirania nacional" si es dedueix un Executiu central que, en el futur, "disposés amb la llei i amb decrets" una consulta "pròpia i específica" en una sola regió d'Espanya.

I tot i que no ha citat cap partit en concret, Brunet ha assegurat que l'associació sí que se sentirà "confortable" amb un Govern format per forces polítiques "que sostenen la Constitució, la unitat d'Espanya" així com "les bones relacions" entre l'Executiu central i el de la Generalitat. En aquest sentit, ha incidit que "la majoria" dels votants catalans "són constitucionalistes".

INCREMENT DEL RISC ECONÒMIC

Durant la presentació de l''Índex de risc català' del mes de juny del 2016 elaborat per SCC --que analitza l'evolució de la incertesa política i social generada pel procés sobiranista català-- han posat èmfasi en la necessitat de "reduir el cost" del desafiament separatista, que s'ha "disparat" aquest últim any.

De fet, segons es reflecteix en l'estudi d'aquest mes, l'índex de risc ha crescut només el juny fins a un "170,31%", fet que suposa el segon màxim absolut de la sèrie històrica, la base del qual se situa a l'any 2004. Des del referèndum del 9N, l'esmentat índex experimenta una trajectòria alcista que, segons creuen a SCC, continuarà el juliol.

I fins i tot, l'economista Javier Santacruz -responsable de l'estudi-- veu "molt probable" que al mes de juliol l'índex arribi al seu màxim històric, que se situa al setembre del 2012, en vigílies d'eleccions.

Aquest període coincideix amb l'articulació del Fons de Liquiditat Autonòmica per part de l'Executiu de Mariano Rajoy, fet que unit a d'altres variants de tipus econòmic, va desaccelerar les aspiracions secessionistes i en general el procés separatista fins al 9N. En aquell moment, es "reactiva".

EL COST "S'HA DISPARAT"

Aquest impuls unit a "la incertesa política" a àmbit autonòmic i estatal ha provocat que el cost econòmic i financer s'hagi "disparat", ha explicat Santamaría. De fet, en un any l'índex ha crescut un "49%".

Segons han precisat, això està provocat per l'augment de les tensions polítiques, el risc d'ingovernabilitat d'Espanya i la inestabilitat que generen els independentistes", tot i que s'ha vist esmorteït pel "curs positiu" de l'economia.

Després de la celebració dels comicis generals del 26 de juny, des de SCC esperen que a curt termini l'índex s'ubiqui en un escenari de confrontació "intermedi". Tot i que recalquen que l'esmentada confrontació "seguirà existint", sostenen que serà "una mica menys accentuada".

En qualsevol cas, Santamaría ha subratllat que la posició econòmica de Catalunya "empitjora de manera substancial", sobretot, perquè "es destrueixen més empreses de les que es creen" i "surt més inversió de la qual es crea": "Es podria estar creant més feina de la que es crea i s'està destruint més del que caldria", ha asseverat.

L'índex de risc de SCC es presenta mensualment a Madrid. Per elaborar-lo, Societat Civil Catalana ha fet un seguiment de 40 mitjans de premsa escrita i digital, nacionals i internacionals. Entre d'altres coses, s'ha detallat el nombre de notícies relacionades amb la incertesa econòmica i política a Catalunya pel desafiament sobiranista.

Alhora, s'han utilitzat indicadors sobre la conjuntura econòmica de la Comunitat Autònoma en què s'ha analitzat si els valors a la regió compleixen amb les expectatives d'experts i del mercat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés